Ιβάνοφ σε Ζάεφ: Έλα να με «ρίξεις», δεν υπογράφω!
Σε τροχιά σφοδρής αντιπαράθεσης κινούνται ο Ζόραν Ζάεφ και ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, με τον δεύτερο να σηκώνει το «γάντι», που του πέταξε μόλις χθες ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να υπογράψει τη συμφωνία, υποκύπτοντας στις πολιτικές πιέσεις.
«Καλώ τον Ζάεφ μαζί με τα 2/3 των βουλευτών που απαιτούνται για την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου της χώρας. Η θέση μου όσον αφορά την επιζήμια συμφωνία είναι οριστική και δεν αλλάζει παρά τις απειλές και τις πιέσεις», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το Προεδρικό Μέγαρο.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι για να καθαιρεθεί από το αξιώμά του ο Ιβάνοφ, θα πρέπει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 τόσο στη Βουλή, όσο και στο Συνταγματικό Δικαστήριο, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.
Οι εξελίξεις μετά τις υπογραφές στις Πρέσπες φέρουν μορφή «χιονοστιβάδας», καθώς και σε Ελλάδα και Σκόπια κοινοβούλιο και κοινωνία «βράζουν».
Ενδεικτική η ένταση που επικράτησε χθες μέσα και έξω από τη Βουλή των Σκοπίων. Εντός τη αίθουσας οι βουλευτές του VMRO φώναζαν «προδότες», χτυπώντας το χέρι στα έδρανα, ενώ μιλούσε ο Νικολά Ντιμιτρόφ, την ώρα που το συγκεντρωμένο πλήθος διαδήλωνε, ζητώντας την παραίτηση του Σκοπιανού πρωθυπουργού.
Πάντως, με 69 ψήφους επί συνόλου 120 βουλευτών η Βουλή της ΠΓΔΜ επικύρωσε τη συμφωνία. Από τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία στη Βουλή απείχαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.
Αν ο Ιβάνοφ δεν υπογράψει τη συμφωνία, τότε το νομοσχέδιο θα επιστραφεί στη Βουλή, για να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία.
Στην περίπτωση της απόλυτης πλειοψηφίας, η συμφωνία αποστέλλεται και πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.