ΟΗΕ: Νέα παγκόσμια συμμαχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Η Γη διαθέτει μόλις ένα «τριακονταετές παράθυρο ευκαιρίας» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Πετέρι Τάαλα.
Ο Τάαλα ζήτησε πιο επείγουσα δράση για την εκπλήρωση των στόχων της Συμφωνίας του Παρισίου, καθώς οι ηγέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, μαζί με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, εγκαινίασαν έναν καινούριο συνασπισμό για την κλιματική αλλαγή.
Κάθε χρόνο, 12,6 εκατομμύρια άνθρωποι χάνονται λόγω των περιβαλλοντικών κινδύνων, ιδίως της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, και η νέα πρωτοβουλία έχει ως στόχο να μειώσει αυτόν τον αριθμό.
Η μέση θερμοκρασία το 2017 ήταν 1,1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ η μέση παγκόσμια συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα ξεπέρασε τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm). Σύμφωνα με τον Τάαλα, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες, με τις φυσικές καταστροφές να προκαλούν ζημιές ρεκόρ το 2017. Οι τρεις οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών συνεργάζονται ήδη, αλλά στο πλαίσιο του νέου συνασπισμού θα ενισχυθεί η δράση για την προστασία της υγείας από τους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.
Περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως αναπνευστικές νόσοι, καρκίνος, καρδιοπάθειες ή εγκεφαλικά επεισόδια. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σε πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υψηλότερη από τα πρότυπα ποιότητας του αέρα που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι ρύποι που απειλούν την ανθρώπινη υγεία συμβάλλουν επίσης στην κλιματική αλλαγή και βλάπτουν το περιβάλλον, όπως οι εκπομπές από την αποτέφρωση αποβλήτων ή ο άνθρακας από τους κινητήρες ντίζελ. Ο Τάαλα δήλωσε ότι η μείωση των εκπομπών που προέρχονται από τη γεωργία, την οδική κυκλοφορία, τη βιομηχανία και τη μαγειρική σε καυσόξυλα, μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου έως το 2050.
Ένα από τα πρώτα έργα του συνασπισμού θα είναι η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ατμοσφαιρική Ρύπανση και την Υγεία, η οποία θα διεξαχθεί στα κεντρικά γραφεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη της Ελβετίας από τις 30 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου.