Φεύγουν οι Κούρδοι μαχητές από το Μανμπίτζ
Αποτρέπεται, κατά τα φαινόμενα, το ενδεχόμενο ρήξης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας με αντικείμενο την παρουσία της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη βόρεια Συρία.
Αυτό υπόσχεται τουλάχιστον ο οδικός χάρτης που συμφώνησαν τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για την απομάκρυνση της YPG από την κομβικής σημασίας πόλη Μανμπίτζ, σε βάθος έξι μηνών.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στην Αττάλεια, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι οι Κούρδοι μαχητές θα επιστρέψουν στους Αμερικανούς τον οπλισμό που τους είχε παραδοθεί για να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Στη διάρκεια του εξαμήνου μέχρι την πλήρη αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων, Αμερικανοί και Τούρκοι θα αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα κυβερνάται στο εξής το Μανμπίτζ, πάντα κατά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.
Λίγες ώρες αργότερα, η κουρδική πολιτοφυλακή επιβεβαίωσε ότι θα εγκαταλείψει το Μανμπίτζ, αν και έδωσε μια κάπως διαφορετική εκδοχή της κατάστασης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της YPG, οι μάχιμες δυνάμεις της είχαν αποχωρήσει από την πόλη ήδη από τον Νοέμβριο του 2016, δηλαδή λίγο μετά τη νίκη τους επί του Ι.Κ. που είχε καταλάβει την πόλη.
Στο Μανμπίτζ απέμεινε μόνο αριθμός στρατιωτικών συμβούλων που εκπαίδευαν τοπική δύναμη ασφαλείας και οι οποίοι θα αποχωρήσουν τώρα, καθώς το έργο τους έχει ολοκληρωθεί. Μετά την εισβολή στον κουρδικό θύλακο του Αφρίν, στη βόρεια Συρία, η Τουρκία απειλούσε ότι θα προελάσει προς το Μανμπίτζ, διακινδυνεύοντας ρήξη με τις ΗΠΑ αν οι Αμερικανοί δεν φρόντιζαν να απομακρύνουν τους Κούρδους μαχητές από την πόλη.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η λύση που δόθηκε, μαζί με τους Αμερικανούς, στο Μανμπίτζ θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο για ανάλογες διευθετήσεις σε άλλες πόλεις που εξακολουθεί να ελέγχει η κουρδική πολιτοφυλακή, όπως η Ράκα και το Κομπάνι.