Μακρύς ο δρόμος της ένταξης Αλβανίας και ΠΓΔΜ, τονίζει η Γερμανία
Μηνύματα για την περαιτέρω πορεία των μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ για να επιταχυνθεί η ενταξιακή πορεία των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Die Welt.
Σύμφωνα με τον Γερμανό διπλωμάτη, το ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν είναι «σε καμία περίπτωση κάποιος αυτοματισμός που εγγυάται την ένταξη, αλλά μάλλον το πρώτο βήμα μιας μακράς πορείας».
Ο ίδιος κρίνει ότι συχνά υποτιμάται η γεωπολιτική σημασία των δυτικών Βαλκανίων και εξηγεί ότι το θέμα είναι «η σταθεροποίηση και ο εκδημοκρατισμός της περιοχής» και για αυτό, όπως επισημαίνει, απαιτείται «ο σωστός βαθμός ενθάρρυνσης και ξεκάθαροι όροι».
Ο Γερμανός υφυπουργός χαρακτηρίζει τα δυτικά Βαλκάνια «Λυδία λίθο» σε ό,τι αφορά την βιωσιμότητα της επιτυχίας του ευρωπαϊκού μοντέλου. «Οι άνθρωποι εκεί επιθυμούν δημοκρατία, ελευθερία και αρχές κράτους δικαίου, σε συνδυασμό με ασφάλεια και ευημερία» και η Ε.Ε. θα πρέπει επιτέλους να καταστεί περισσότερο ορατή, να αξιοποιήσει την επιρροή και τις δυνατότητές της», διότι διαφορετικά «κάθε κενό θα καλυφθεί από άλλους και αυτοί ενδιαφέρονται για την αστάθεια και για την αμφισβήτηση του μοντέλου μας, αυτού της τάξης η οποία βασίζεται σε κανόνες», τονίζει κάνοντας μια νύξη για την Ρωσία και τις προσπάθειές της για επιρροή στην περιοχή, όπως σημειώνει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με τον κ. Ροτ, στην Αλβανία έχουν «σημειωθεί επιτυχίες» σε ό,τι αφορά την μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ με την δικαστική μεταρρύθμιση η χώρα έχει εισέλθει σε μια διαδικασία που θα την φέρει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας αποτελεί το καλύτερο μέσο «για να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες», προσθέτει, ενώ, σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, επισημαίνει ότι «έχει μείνει πίσω στην εξέλιξή της, κυρίως λόγω της ανεπίλυτης διαφοράς με την Ελλάδα για την ονομασία». Και εκεί πάντως θα πρέπει, όπως εκτιμά, «να στηριχθούν έντονα οι μεταρρυθμίσεις υπό τον πρωθυπουργό Ζάεφ».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τόσο εντός της Ένωσης (CDU/CSU) όσο και σε κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως οι Φιλελεύθεροι (FDP), υπάρχουν αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά την προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παρούσα φάση. Ο αρμόδιος του FDP για την εξωτερική πολιτική, Μπιγιάν Ντι-Σαράι δήλωσε στη Welt ότι η πολιτική θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την σημερινή της μορφή και όχι στην προοπτική διεύρυνσης και επισήμανε ότι προβλήματα όπως η φύλαξη των συνόρων, η επίλυση της προσφυγικής κρίσης και οι συνέπειες του Brexit είναι ζητήματα που δεν έχουν διευθετηθεί. «Πρέπει πρώτα μεταρρυθμίσουμε την υπάρχουσα Ε.Ε. πριν δεχθούμε στους κόλπους της νέα κράτη, διαφορετικά η Ευρώπη θα χάσει σημαντικά σε στήριξη από τους πολίτες», εξηγεί ο πολιτικός των Φιλελευθέρων.