Σενάρια για capital controls στην Τουρκία «βλέπει» το BBG
Συνεχίζονται οι πιέσεις των διεθνών αγορών στην οικονομία της Τουρκίας, καθώς ήδη από το βράδυ της Τετάρτης εντείνονται τα σενάρια που κάνουν λόγο για την επιβολή capital controls από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως σημειώνει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, η Άγκυρα ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμα ύψους έως και 40% σε οποιονδήποτε, ιδιώτη ή εταιρεία, επιχειρήσει να βγάλει κεφάλαια από τη χώρα χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα εξαγωγική ή εισαγωγική δραστηριότητα.
Η Sabah υποστηρίζει ότι πρόκειται για μέτρο που απορρέει από την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας που τίθεται πλέον σε ισχύ. Υπογραμμίζει ότι πρόκειται για απόφαση της κυβέρνησης και αφορά την εξαγωγή κεφαλαίων είτε σε τουρκικές λίρες είτε σε συνάλλαγμα. Το σχετικό δημοσίευμα ενέσπειρε υποψίες ότι υπάρχουν σκέψεις να επιβληθούν capital controls, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε προσφάτως ότι η Τουρκία «δεν θα συγχωρέσει όσους επιχειρούν να βγάλουν κεφάλαια από τη χώρα». Εχει μεσολαβήσει, βέβαια, επίσημη διευκρίνιση της κυβέρνησης πως η απειλή αφορούσε τυχόν υπονομευτικές ενέργειες των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν. Πρόκειται για πολιτικό αντίπαλο του Ερντογάν, που από τον Ιούλιο του 2016 ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος για να βγάλει κεφάλαια από τη χώρα. Εκτοτε έχει, μάλιστα, κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία του κινήματος του Γκιουλέν, των οποίων η αξία ανέρχεται σε πολλά δισ. δολάρια.
Το δημοσίευμα της Sabah συνέπεσε, όμως, με δηλώσεις του οικονομολόγου Ρουσέλ Νάπιερ, ο οποίος, μιλώντας στην ελβετική γερμανόφωνη εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung, προέβλεψε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα αργήσει να επιβάλει capital controls. Ο εν λόγω οικονομολόγος τόνισε, άλλωστε, ότι η επιμονή του Τούρκου προέδρου να επιδιώκει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, διατηρώντας τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, θα οδηγήσει την Τουρκία σε de facto χρεοκοπία. Η φημολογία βρίσκει πρόσφορο έδαφος, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να πουλούν μαζικά περιουσιακά στοιχεία, τίτλους και το νόμισμα της Τουρκίας φοβούμενοι την υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, στα 16 χρόνια που βρίσκεται ο Ερντογάν στην εξουσία, είναι η πρώτη φορά που οι επενδυτές δεν επιθυμούν πραγματικά την επανεκλογή του. Αιτία είναι ότι με τη στάση του ο Ερντογάν έχει πλήξει την οικονομία της Τουρκίας. «Η επανεκλογή του Ερντογάν θα ήταν η χειρότερη έκβαση των εκλογών για την αγορά, καθώς θα σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική», σχολιάζει στο Bloomberg ο Πολ Γκιρ, διαχειριστής κεφαλαίων στο fund Fidelity International που διαχειρίζεται χρέος αναδυόμενων αγορών ύψους 2 δισ. δολαρίων.
Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η ανάπτυξη 7,4% που σημείωσε πέρυσι η τουρκική οικονομία ήταν μεγαλύτερη από της Κίνας, αλλά οφείλεται στον εκτεταμένο δανεισμό και δεν είναι βιώσιμη. Γι’ αυτό και καλούν την τουρκική κυβέρνηση να λάβει μέτρα που θα ανακόψουν τον διψήφιο πληθωρισμό και θα θέσουν την τουρκική οικονομία σε πιο στέρεη βάση.