Το Ιράν νέο πεδίο σύγκρουσης της ΕΕ με τον Τραμπ
Ακόμα μία ευκαιρία για τη διαφοροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ΗΠΑ και τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, με σημείο εκκίνησης την αποχώρηση των Αμερικανών από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που είναι σε ισχύ από το 2015, θα έχουν από σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι θα συζητήσουν το φλέγον αυτό ζήτημα το απόγευμα της Τετάρτης στο γεύμα εργασίας της Συνόδου Κορυφής της Ένωσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια της Βουλγαρίας.
Το θέμα τέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν την Τρίτη η επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Φεντερίκα Μογκερίνι με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον και της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Νωρίτερα, η Φεντερίκα Μογκερίνι συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, με την Ιταλίδα αξιωματούχο να αναφέρει μετά από τη συνάντηση με τον Ιρανό ΥΠΕΞ πως «είναι στο χέρι της Ευρώπης να διατηρήσει μια συμφωνία για την οποία εργαστήκαμε όλοι μαζί. Θα τη σώσουμε (τη συμφωνία) όλοι μαζί» δείχνοντας το θετικό κλίμα που επικρατεί στην ηγεσία της Ένωσης για τη στάση προς την Τεχεράνη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα.
Ανάλογες δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης έκανε και ο Ζαρίφ, που σημείωσε πως «είμαστε σε καλό δρόμο για να συνεχίσουμε. Ξεκαθάρισα προς την κ. Μογκερίνι πως ο,τιδήποτε και εάν συμφωνηθεί πρέπει να διασφαλίζει τα συμφέροντα του Ιράν». Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας είπε ακόμα πως «συμφωνήσαμε στη σημασία που έχει να διατηρηθεί η συμφωνία το πυρηνικό πρόγραμμα» και πως αναφορικά με αυτό θα συνεχιστούν οι επαφές του με τους επικεφαλής ΥΠΕΞ της ΕΕ.
Η κόντρα των Ευρωπαίων με τον Τραμπ
Ωστόσο, το ζήτημα του Ιράν φανερώνει εκ νέου τις κόντρες της ΕΕ με τον Τραμπ και τη σαφέστατη επιλογή της κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Τα τελευταία δεδομένα από τις Βρυξέλλες δείχνουν πως δύσκολα οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στο Ιράν θα μπορούσαν να συνεχίζουν χωρίς«χασούρα» από τις οικονομικές κυρώσεις που έχει εξαγγείλει η Ουάσινγκτον προς τον Ιράν και οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν και τα εταιρικά συμφέροντα της ηπείρου μας.
Μια λύση στην οποία αναμένεται να αναφερθούν οι ηγέτες της ΕΕ κατά τις σημερινές συζητήσεις τους θα ήταν να αγνοήσουν τις απειλές του Τραμπ και να συνεχίσουν κανονικά τις διπλωματικές και -κυρίως- οικονομικές σχέσεις με το Ιράν. Ωστόσο, σε ένα τέτοιο σενάριο οι ευρωπαϊκές εταιρίες θα μπορούσαν να «ματώσουν» από κάποια επιθετική κίνηση του Τραμπ, που έχει δείξει και στο πρόσφατο παρελθόν πως δεν υπολογίζει ιδιαίτερα το κόστος για τις κινήσεις του (όπως φαίνεται και από την κόντρα που έχει ανοίξει ο Αμερικανός πρόεδρος με την Κίνα).
Υπολογίζοντας το παραπάνω, αναμένονται με ενδιαφέρον οι αποφάσεις της Ευρωπαίων και ειδικότερα στο εάν θα προκριθεί μια λύση «ισορροπίας», που θα κρατάει ευχαριστημένους ή τουλάχιστον μη εξαγριωμένους τόσο τους Αμερικανούς όσο και τους Ιρανούς.