Ο Ματαρέλα θέλει κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ιταλία - Μπορεί;
Καθώς ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας καλεί εκ νέου τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στο Κυρηνάλιο , τα στοιχεία και οι δηλώσεις από τη Ρωμή φανερώνουν πως δύσκολα η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα μπορέσει να αποφύγει νέες εκλογές μέσα στο 2018. Και πλέον, στο επίκεντρο της προσοχής στρέφεται η διελκυστίνδα ανάμεσα στον Λουίτζι ντι Μάιο και τον Ματέο Σαλβίνι.
Δύο μήνες και τρεις μέρες συμπληρώνονται σήμερα από τις ιταλικές εκλογές της 4ης Μαρτίου και ο Πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, κάνει ακόμα μια προσπάθεια να δώσει τέλος στην ακυβερνησία που επικρατεί στη γειτονική μας χώρας, καλώντας τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στο Κυρηνάλιο Μέγαρο ώστε να εξεταστεί το κατά πόσο μπορεί να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Αυτό που διέρρεαν οι συνεργάτες του Ματαρέλα στον ιταλικό Τύπο μέσα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να διαμορφώσουν κλίμα εν όψει της σημερινής συνάντησης είναι πως ο πρόεδρος γνωρίζει ότι με βάση τη σημερινή κατάσταση δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει μια κυβερνητική συμφωνία για αυτό και ο ίδιος ο Ματαρέλα προκρίνει τη λύση μια με το διορισμό τεχνοκράτη ως πρωθυπουργού, τουλάχιστον μέχρι η Ιταλία να μπορέσει να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2019, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι.
Σχολιάζοντας τις παραπάνω διαρροές, ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ανέφερε πως μια τέτοια επιλογή θα πρέπει να λάβει υπόψιν πως ο κεντροδεξιός συνασπισμός (η Λέγκα με το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι), του οποίου ηγείται ο ίδιος, απέσπασε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές του Μαρτίου.
«Θα τονίσουμε στον Ματαρέλα πως, στην περίπτωση μιας μεταβατικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προέρχεται από την πλευρά μας και να μην είναι τεχνοκράτης» δήλωσε ο Σαλβίνι. Ο ίδιος υπογράμμισε πως μια μεταβατική κυβέρνηση θα μπορεί να έχει διάρκεια ζωής το πολύ για έξι μήνες.
Από την πλευρά, ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων (MS5), Λουίτζι ντι Μάιο -που έλαβε ως κόμμα τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές του Μαρτίου- επανέλαβε το Σάββατο το αίτημα που για νέες εκλογές στις 24 Ιουνίου, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις που αναφέρουν το πολύ μικρό χρονικό «παράθυρο» για το στήσιμο νέα κάλπης μέχρι τις 24 του επόμενου μήνα. Επίσης, τάχθηκε κατά του σεναρίου για μεταβατική κυβέρνηση με τεχνοκράτη πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι «μόλις ξεκινήσει η θητεία αυτής της κυβέρνησης, θα παραμείνει στην εξουσία με κάθε κόστος».
Σημειώνεται πως κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν προβληματισμένοι από την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών κομμάτων, όπως η Λέγκα και το MS5 στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και θα επιθυμούσαν την είσοδο του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, παρά την καθίζηση των εκλογικών ποσοστών που έπαθε το κόμμα του τωρινού πρωθυπουργού, Πάολο Τζεντιλόνι, στις πρόσφατες εκλογές. Καθίζηση που βρίσκει εξήγηση στο ότι οι τελευταίοι τέσσερις πρωθυπουργοί της Ιταλίας (Μάριο Μόντι, Ενρίκο Λέτα, Ματέο Ρέντσι και o Τζεντιλόνι) δεν ανήλθαν στην εξουσία μέσω της λαϊκής ψήφου αλλά με έμμεσους ή ακόμα και παρασκηνιακούς τρόπους.