Μετά τη Β. Κορέα, ο Τραμπ θέλει να «πατήσει το κουμπί» για το Ιράν
Κρίσιμες οι επόμενες μέρες για το πως θα κινηθεί ο Αμερικανός πρόεδρος αναφορικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και καθώς η ιρανική κυβέρνηση ζητά υποχώρηση από την πλευρά των ΗΠΑ. Μηνύματα για λείανση της Ουάσινγκτον από Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.
Μπορεί από το εσωτερικό των ΗΠΑ να πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης προς τον Ντόναλτ Τραμπ για το ρόλο που έπαιξε στις προσπάθειες για ειρήνευση μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, ωστόσο οι προθέσεις του Αμερικανού προέδρου φαίνεται πως δεν είναι καθόλου ειρηνικές ως προς τη Μέση Ανατολή.
Και ο κύριος «στόχος» που έχει θέσει ο Τραμπ, μετά από τη Συρία και τους πρόσφατους βομβαρδισμούς που πραγματοποίησαν ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία κατά θέσεων της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, είναι το Ιράν και ειδικότερα το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως θα ανακοινώσει στις 12 Μαΐου το εάν οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στη διεθνή συμφωνία που είχε υπογραφεί με το Ιράν το 2015, υπό προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, με τη διεθνή κοινότητα να είναι ανήσυχη για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η αποχώρηση των Αμερικανών και η περαιτέρω κλιμάκωση στις σχέσεις Ουάσινγκτον - Τεχεράνης.
Ήδη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε φόβους για ενδεχόμενο πόλεμο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν ψυχραιμία για να αποφευχθεί μια ένοπλη σύρραξη.
Την εν λόγω ψυχραιμία, πάντως, δεν επέδειξε ο στενός σύμμαχος του Τραμπ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος την Πρωτομαγιά παρουσίασε αμφίβολης εγκυρότητας έγγραφα τα οποία, σύμφωνα πάντα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, αποδεικνύουν ότι το Ιράν δοκιμάζει και χτίζει πυρηνικά όπλα. Τους ισχυρισμούς του Νετανιάχου ήρθε να διαψεύσει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, «αδειάζοντας» τον Νετανιάχου και αναφέροντας -σε σχετική έκθεση- πως «δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη ένδειξη για παραβίαση της πυρηνικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2015».
Από την πλευρά της Τεχεράνης, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ τόνισε την Πέμπτη αναφορικά με τη συμφωνία του πυρηνικού προγράμματος πως «υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να λυθεί το ζήτημα και αυτός είναι να υποχωρήσουν οι ΗΠΑ».
Τέλος, σημειώνεται πως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία πιέζουν τους Αμερικανούς ώστε να μην προχωρήσουν σε μια μονομερή ρήξη με το Ιράν την επόμενη εβδομάδα. Οι τρεις χωρες είναι πιθανό να προχωρήσουν σε μια νέα συμφωνία σε περίπτωση που ο Τραμπ αποχωρήσει από το deal του 2015 και επιβάλει εκ νέου κυρώσεις προς τους Ιρανούς.
Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα συνήφθη τον Ιούλιο 2015 στη Βιέννη ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ομάδα 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία).