italia-kalpi

Οι φόβοι για αστάθεια στην Ιταλία και η αντίδραση των αγορών

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 02/05/18, 06:45
Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Το ενδεχόμενο νέων εκλογών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης μοιάζει αναπόφευκτο, αλλά αυτό δε σημαίνει πως οι κάλπες θα στηθούν μέσα στο καλοκαίρι. Καθώς γίνεται νέα χαρτογράφηση των πολιτικών τάσεων την Ιταλία, η νέα εκλογική διαδικασία μπορεί να πάρει μέχρι και το φθινόπωρο.

Μετά από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία στις 4 Μαρτίου, από επίσημα χείληα έχει αρχίσει και επιβεβαιώνεται αυτό που φαινόταν ως το πιο πιθανό σενάριο στη Ρώμη, το ότι δηλαδή δεν πρόκυειται να προκύψει μια κυβέρνηση ικανή να σχηματίσει πλειοψηφία για να κυβερνήσει τη χώρα.

Το αποκορύφωμα αυτής της τάσης ήρθε τη Δευτέρα, όταν ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) Λουίτζι ντι Μάιο σύνετησε τη διενέργεια νέων εκλογών μέσα στον Ιούνιο, καταλογίζοντας στα άλλα κόμματα πως δεν έχουν το πνεύμα συνεργασίας για να προκύψει μια κυβέρνηση υπό το M5S, το οποίο πήρε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές του Μαρτίου.

Μετά από τις αναφορές του ντι Μάιο, οι μετοχές και τα ομόλογα της Ιταλίας δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις για τη Δευτέρα, διορθώνοντας κάπως τις απώλειες κατά τη διάρκεια της Τρίτης.

Όλα αυτά έρχονται λίγο πριν από την Πέμπτη, όταν και η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) θα συνεδριάσει ώστε να εξεταστεί το κατά πόσο κοντά είναι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα για σύμπραξη σε κυβέρνηση υπό τον ντι Μάιο.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο ντι Μάιο ζήτησε από την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι να προβάλει το ίδιο αίτημα για επιστροφή στις κάλπες τον Ιούνιο, αλλά προς το παρόν ο Σαλβίνι δεν έχει ανταποκριθεί με σαφήνεια.

Ο κύριος σύμμαχός του, ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του Forza Italia, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δε συμφωνεί και προτιμά μια κυβέρνηση «ευρείας συμμετοχής» για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

Κάτι που ζητά, ουσιαστικά, και η σοσιαλδημοκρατία, η οποία προσθέτει ότι μέσα σε μια διετία θα μπορούσε να εγκριθεί και μια συνολική συνταγματική μεταρρύθμιση.

Είναι σαφές, πάντως, ότι η προσπάθεια συνεργασίας του M5S με το PD τουλάχιστο στην φάση αυτή έχει ναυαγήσει, διότι ο, πρώην πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι τη θεωρεί πολιτική παγίδα. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρέντσι έχει παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, αλλά συνεχίζει να ελέγχει πολύ μεγάλο ποσοστό των βουλευτών και γερουσιαστών του.

Κάποια στελέχη των Δημοκρατικών ενοχλήθηκαν από την επαναδραστηριοποίηση του πρώην πρωθυπουργού, αλλά είναι δύσκολο να μπορέσουν να αλλάξουν μέσα σε λίγες ημέρες οι εσωκομματικές ισορροπίες και να ξαναρχίσει ο διάλογος με το PD. Εκτός και αν το Δημοκρατικό Κόμμα διασπασθεί.

Αν σου άρεσε κάνε