Δασμοί: Φωνάζει ο Τραμπ για να φοβηθεί η ΕΕ...
Παρά τις ενδείξεις καλών προθέσεων, όπως αυτές καταγράφτηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά τις συναντήσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντοναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κρατούν κλειστά χαρτιά για το τι ακριβώς θα πράξουν κι εάν θα προχωρήσουν όντως στην επιβολή των δασμών προς την Ένωση.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν ότι «ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει λάβει ακόμα κάποια απόφαση για το εάν θα υπάρξουν εξαιρέσεις από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο».
Την ώρα που οι Βρυξέλλες εκφράζουν αισιοδοξία για υποχώρηση των ΗΠΑ, παράλληλα λαμβάνουν τα μέτρα τους για επιβολή δασμών προς τους Αμερικανούς, που θα μπορούσαν να ανέλθουν σε κυρώσεις ύψους 2,8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων όπως σίδηρος, ατσάλι, χυμοί πορτοκαλιού, ουίσκι και μοτοσυκλέτες, καθώς και... μια προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) εις βάρος των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, η Γερμανία, ως η ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ, εξετάζει το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας της Ένωσης και των ΗΠΑ, η οποία θα καταργεί τους δασμούς για τις εισαγωγές στη βιομηχανία εκατέρωθεν. Μια μίνι TTIP, δηλαδή, που ο Τραμπ είχε ακυρώσει μόλις ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2017.
Το κλίμα ανασφάλειας που έχει επικρατήσει για το μέλλον των εμπορικών σχέσεων ΕΕ - ΗΠΑ, είναι από τους βασικούς λόγους, για τους οποίους η ανάπτυξη στις μεγάλες χώρες της Ένωσης «χωλαίνει» ως προς το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως φαίνεται και από την ανάπτυξη του ΑΕΠ σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία. Εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή των δασμών και η ΕΕ ανταπαντήσει, τότε η πορεία των ευρωπαϊκών οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω επιδείνωση, ειδικότερα σε περίπτωση που οι Αμερικανοί προχωρήσουν σε στοχευμένους και κρίσιμους για την Ευρώπη δασμούς, όπως π.χ. οι εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ σε αμερικανικό έδαφος.
Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν πως οι προστριβές με τις ΗΠΑ θα λήξουν σχετικά γρήγορα, με το πιο πιθανό χρονοδιάγραμμα να "δείχνει" το καλοκαίρι, δίχως μάλιστα αισθητό αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές. Το ίδιο προσδοκάται και για τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, αποτρέποντας ένα ευρύτερης κλίμακας εμπορικό πόλεμο, καθώς όλες οι πλευρές έχουν πολλά να χάσουν και λίγα να κερδίσουν από μια τέτοια εξέλιξη.
Εξάλλου, οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο έχουν δείξει έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα πως θέλουν να τα «βρουν» με την Ουάσινγκτον, ενώ ο Τραμπ πως μπορεί εύκολα να υποχωρήσει από την υψηλών τόνων ρητορική που χρησιμοποιεί δημοσίως.