macron-merkel-synanthseis

Το «σεργιάνι» του Μακρόν στην ΕΕ ως μήνυμα στην Μέρκελ

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 09/08/17, 08:03
Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Οι συναντήσεις  με σειρά Ευρωπαίων ηγετών θα λειτουργήσουν και ως αντιπερισπασμός στα μέτρα που θέλει να περάσει ο Μακρόν στο εσωτερικό της χώρας του.

Με ιδιαίτερα έντονο τρόπο θα επανέλθει ο Εμανουέλ Μακρόν στα καθήκοντα του προέδρου της Γαλλίας μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς ο 38χρονος πολιτικός έχει κλείσει από τώρα σειρά επαφών κορυφής με άλλους ηγέτες της Ευρώπης, κίνηση που έρχεται ως ένα μήνυμα προς τη Γερμανία.

Ειδικότερα, ο Γάλλος πρόεδρος θα ξεκινήσει τις συναντήσεις τους από τις 23-25 Αυγούστου, όταν και θα μεταβεί κατά σειρά σε Αυστρία, Ρουμανία και Βουλγαρία, όπου και θα πιέσει για την καλύτερη διαχείριση που λαμβάνουν οι, γαλλικής υπηκοότητας, πολίτες σε αυτές τις χώρες, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το Ελιζέ.

Σύμφωνα με τη γαλλική ηγεσία, οι συνθήκες εργασίας των Γάλλων στις παραπάνω χώρες δεν είναι ίδιες με αυτές που έχουν πολίτες άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Μακρόν θέλει αυτό να αλλάξει.

Στη συνέχεια, ο Γάλλος πρόεδρος θα περάσει στο... κυρίως μενού, καθώς στις 28 Αυγούστου θα διεξαχθεί μίνι Σύνοδος Κορυφής στο Παρίσι, με τον Μακρόν να υποδέχεται την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Ισπανίας, Πάολο Τζεντιλόνι και Μαριάνο Ραχόι.

Με τα όσα έχει δείξει στην ολιγόμηνη θητεία του ο Μακρόν, κατά τη συνάντηση με τους ηγέτες των ισχυρότερων κρατών της Ευρωζώνης, η γαλλική πλευρά θα θελήσει να περάσει ένα μήνυμα πως παραμένει η δεύτερη ισχυρότερη δύναμη στη ζώνη του ευρώ, με κύριο αποδέκτη το Βερολίνο και την καγκελάριο.

Όπως διαφαίνεται από τώρα, οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία (στις 24 Σεπτεμβρίου) θα είναι το νούμερο ένα ζήτημα συζήτησης μετά από τη θερινή ραστώνη. Δεδομένου και του ότι η νίκη του συντηρητικού συνασπισμού της Μέρκελ (CDU/CSU) είναι «κλειδωμένη», ο Μακρόν θα επιχειρήσει να στείλει μια έμμεση προειδοποίηση στην καγκελάριο πως και το Παρίσι είναι κέντρο λήψης αποφάσεων για το μέλλον της ΕΕ, εν όψει και του σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία μετά από τις κάλπες.

Βέβαια, το κατά πόσο κάτι τέτοιο ισχύει ελέγχεται, με την μέχρι στιγμής πορεία του Μακρόν στην ηγεσία της Γαλλίας. Και εάν λάβουμε στα υπόψιν πως το Βερολίνο δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να χάσει την παντοδυναμία του μέσα στην ΕΕ, τότε ο Μακρόν μπορεί να κάνει απλά κούφιες «απειλές».

Οι επαφές του Γάλλου προέδρου δε σταματούν στη μίνη Σύνοδο Κορυφής, καθώς στις 31 Αυγούστου θα συναντηθεί με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και στις 7-8 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, όπου θα το υποδεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Κινήσεις που δείχνουν ότι ο Μακρόν θέλει να έχει μια all around άποψη για τα προβλήματα της κάθε χώρας μέλους της ΕΕ και τις συμφωνίες που μπορεί να κάνει με αυτές.

«Αντιπερισπασμός» στο εσωτερικό

Πέρα από το αφήγημα της «ισχυρής Γαλλίας» που θέλει να προβάλει ο Μακρόν στο εξωτερικό, το... σαφάρι των διεθνών επαφών του πρώην τραπεζίτη έρχεται και σε μια περίοδο που δέχεται ιδιαίτερες σφοδρές επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Το ζήτημα που ανέκυψε με τον εάν η σύζυγος του Μακρόν, Μπριζίτ, θα λάβει τον τίτλο (και τη χρηματική αποζημίωση που συνεπάγεται η «μαρκίζα«) της Πρώτης Κυρίας είναι μάλλον το μικρότερο από τα προβλήματα του Γάλλου προέδρου, καθώς το φθινόπωρο αναμένεται να τεθούν προς διαβούλευση οι νέες αλλαγές στα εργασιακά που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Μακρόν, καθώς και σειρά περικοπών στις δημόσιες δαπάνες.

Και βλέποντας τα ποσοστά δημοφιλίας του να υποχωρούν διαρκώς στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν χρειάζεται άμεσα να «γυρίζει» το επικοινωνιακό κομμάτι των κινήσεων τους μακριά από τη Γαλλία.

Αν σου άρεσε κάνε