merkel-macron

Τα «ναι» και τα «όχι» της Μέρκελ προς τον Μακρόν

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 19/04/18, 06:50
Του Αλέξανδρο Βέλμαχου

Ο Γάλλος πρόεδρος πηγαίνει με τον «αέρα» του νέου στην Ευρωζώνη κατά τη συνάντηση του με την Γερμανίδα καγκελάριο, αλλά θεωρείται δεδομένο πως η Μέρκελ δεν πρόκειται να του κάνει τις χάρες σε ότι έχει να κάνει με τις αλλαγές στην Ευρωζώνη. Αυτό που ελπίζει ο Μακρόν είναι να βρει κοινό έδαφος στα εξωτερικά ζητήματα.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας και εν όψει της σημερινής υποδοχής του Εμανουέλ Μακρόν από την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ο ευρωπαϊκός Τύπος προχώρησε σε μια αποθέωση του Γάλλου προέδρου μετά και από την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη, για τις αλλαγές που θέλει το Ελιζέ στις δομές λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Μάλιστα, πολλά ήταν τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ενίσχυση του Μακρόν και για ανάκτηση ισχύος αναφορικά με τα όσα θα ζητήσει σήμερα από την καγκελάριο Μέρκελ και αυτό που ξεχωρίσει είναι η μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία των μελών της Ευρωζώνης, με τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που θέλει η Γαλλία να είναι η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (EMF). Ακόμα, ο Μακρόν έχει τονίσει πως το βασικό που πρέπει να αλλάξει στην Ευρωζώνη είναι η ανακατανομή των βαρών στα μέλη του ευρώ και η ανάληψη των κινδύνων και των ζημιών από τις περισσότερο αδύναμες χώρες στις ισχυρότερες.

Ωστόσο, αυτό φαίνεται πως θα παραμείνει ευχή και ότι δε θα προχωρήσει σε πράξη καθώς η Μέρκελ ξεκαθάρισε προ λίγων ημερών πως είναι αντίθετη σε αυτές τις αλλαγές.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) στη Γερμανία, η καγκελάριος δήλωσε πως είναι μεν θετική στην ιδέα του EMF, ωστόσο υπογράμμισε πως το νέο Ταμείο πρέπει να δημιουργηθεί μέσω συμφωνίας των κρατών μελών της ΕΕ και όχι μέσω της Κομισιόν, όπως είναι το σχέδιο που προωθεί ο Μακρόν μέσω της ενεργοποίησης του άρθρου 352 της Συνθήκης της ΕΕ.

«Τα μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να διατηρήσουν ρόλο αποφάσεων για κάθε δάνειο που θα παρέχει το EMF σε χώρες που βρίσκονται σε ανάγκη χρηματοδότησης» τόνισε η Μέρκελ, φανερώνοντας εκ νέου πως η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε ένα σχέδιο που θα έπαιρνε περισσότερα χρήματα από τους Γερμανούς φορολογούμενους με προορισμό τις μικρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Το Βερολίνο έχει ακόμα ξεκαθαρίσει προς το Παρίσι πως δεν είναι υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού προϋπολογισμού και ενός υπερυπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τη στάση της Μέρκελ φαίνεται πως δεν είναι ικανή να αλλάξει ούτε η εγχώρια επιμονή του συγκυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), που έχει ταχθεί υπέρ των προτάσεων Μακρόν. Ωστόσο, αυτή η «αγάπη» του SPD προς τις θέσεις του Γάλλου προέδρου υποχωρεί διαρκώς από την ώρα που έφυγε από την ηγεσία του κόμματος ο Μάρτιν Σουλτς. Στο ίδιο πλαίσιο, ο προερχόμενος από το SPD, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ, Όλαφ Σολτς έχει δείξει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το ΥΠΟΙΚ πως δεν έχει διάθεση να παρεκκλίνει από τις πολιτικές που θέλει η Μέρκελ.

Θετικότερο το κλίμα για τα διεθνή ζητήματα

Όπως αναφέρθηκε, ο Μακρόν αναμένεται να εισπράξει «άκυρα» στα αιτήματα του για τις αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά έχει περισσότερες πιθανότητες να αποσπάσει τη θετική γνώμη της Μέρκελ σε ό,τι έχει να κάνει με διεθνή θέματα.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν σήμερα τη στάση που θα κρατήσουν κατά τις επισκέψεις του στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα και τις συναντήσεις που θα έχουν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ στην Ουάσινγκτον. Γερμανία και Γαλλία αποτελούν τις δύο ισχυρότερες οικονομίες της ΕΕ και οι Μέρκελ - Μακρόν αναμένεται να τονίσουν στον Τραμπ τη σημασία που έχει για τις εμπορικές σχέσεις Ευρώπης - ΗΠΑ η μόνιμη εξαίρεση της ΕΕ από τους δασμούς που έχουν ανακοινωθεί σε χάλυβα και αλουμίνιο. Ακόμα, με ενδιαφέρον αναμένεται τυχόν αποφάσεις που θα λάβουν η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος αναφορικά με τις σχέσεις με την Κίνα και το εάν θα ληφθούν περισσότερα αυστηρά μηνύμα προς το Πεκίνο ή εάν θα επανακαθοριστεί επί τα βελτίω η στάση τους προς την Κίνα, εν μέσω της κρίσης που έχουν προκαλέσει στις διεθνείς αγορές οι εμπορικές αψιμαχίες ΗΠΑ - Κίνας.

Τέλος, θεωρείται δεδομένο πως θα ζητήσει από την Μέρκελ περαιτέρω στήριξη στη συριακή κρίση, μετά και από τους βομβαρδισμούς που σημείωσαν το περασμένο Σάββατο οι Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία κατά της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ. Το θέμα είναι δύσκολο, καθώς η Γερμανία έχει επιλέξει να διατηρήσει προς τη Συρία τη λιγότερη, ίσως, ρητορική κατά της Συρίας απ' ολες τις χώρες της ΕΕ εξαιτίας των μεγάλων οικονομικών σχέσεων που διατηρεί το Βερολίνο με τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που αποτελούν τους ισχυρότερους συμμάχους της συριακής κυβέρνησης.

Αν σου άρεσε κάνε