Οι εκλογές στην Τουρκία είναι κακός «προάγγελος» για την Ελλάδα
Οι πρόωρες κάλπες αναμένεται να στηθούν το φθινόπωρο και λογικά θα έχουν νικητή και πάλι τον Ταγίπ Ερντογάν. Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως η Ελλάδα θα βρεθεί ψηλά στην προεκλογική εκστρατεία, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες την ώρα οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά.
Μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο είναι πιθανότερο να διεαξαχθούν οι πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, ενώ η ακριβής ημερομηνία αναμένεται να «κλειδώσει» από τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνητικού εταίρου και εθνικιστικού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μπουλέντ Τεζκάν χαιρέτισε την θέση Μπαχτσελί, απαντώντας πως «είμαστε έτοιμοι (σ.σ. για εκλογές)».
Μετά τις εκλογές, η θέση του πρωθυπουργού της Τουρκίας θα καταργηθεί και ο πρόεδρος της χώρας θα είναι ταυτόχρονα αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης.
Ερντογάν και Μπαχτσελί θα συναντηθούν σήμερα στο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα, προκειμένου να ορίσουν τον ακριβή χρόνο της προσφυγής στις κάλπες, με τον δεύτερο να προτείνει την 26η Αυγούστου, ημερομηνία καθόλου τυχαία, καθώς είναι η επέτειος της Μάχης του Μαντζικέρτ, όταν το 1071 οι Σελτζούκοι κατατρόπωσαν τους Βυζαντινούς, υποχρεώνοντας την καταβολή ετήσιου φόρου και την παραχώρηση μερικών φρουρίων στους Σελτζούκους. Αυτή η πανωλεθρία των βυζαντινών στρατευμάτων και, κυρίως, η εσωτερική πολιτική παράλυση που ακολούθησε, επέτρεψε τη μόνιμη εγκατάσταση των Σελτζούκων στη Μικρά Ασία.
Ο «συνειρμός είναι μέρος της στρατηγικής που ακολουθείται κατά τη διάρκεια μίας προεκλογικής περιόδου, που είναι ήδη σε εξέλιξη στην Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα, έστω και άτυπα.
Και κάπου εδώ αρχίζουν τα αρνητικά νέα για τη στάση, που αναμένεται να κρατήσει η Άγκυρα στα μεγάλα εξωτερικά γεωπολιτικά «παιχνίδια», τα οποία επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Με δεδομένη τη σημερινή «ρητορική» τόσο του «σουλτάνου» όσο και του CHP, αναμένεται να υπάρξει μία κατακόρυφη αύξηση της επιθετικότητας κατά της Ελλάδας αλλά και εν γένει της Δύσης, με όλα τα πολιτικά κόμματα να είναι έτοιμα να πλειοδοτήσουν σε εθνικιστικές αναφορές με στόχο να συσπειρώσουν τις μεγαλύτερες ομάδες των αναποφάσιστων Τούκρων ψηφοφόρων.
Αυτό, ενώ οι δηλώσεις περί ανακατάληψης «τουρκικών νησιών που μας έχουν πάρει οι Έλληνες στο Αιγαίο», όπως έχει υποστηρίξει απροκάλυπτα επανειλημμένως ο πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ανάβουν τα αίματα του Ερντογάν, ο οποίος στη συνέχεια κλιμακώνει το «κρεσέντο» απειλών και διεκδικήσεων. Άρα, μπορεί κανείς να υποθέσει πως όλα τα κόμματα θα εντείνουν τις «ανθελληνικές» τους τάσεις ενόψει των εκλογών, εξέλιξη ιδιαίτερα αρνητική, τη στιγμή που και στη χώρα μας το πολιτικό κλίμα είναι άκρως τεταμένο.
Σημειώνεται πως οι αναλυτές των δυτικών media περιέγραφαν χθες την είδηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ως αναμενόμενη, παρόλο ου η κυβέρνηση του Ερντογάν απέρριπτε αυτό το σενάριο, ως μη βάσιμο. Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο το AKP όσο και το MHP ανέβαλαν τα κομματικά τους συνέδρια, που ήταν προγραμματισμένα να γίνουν εντός της άνοιξης, ενώ ο «σουλτάνος» προχώρησε στις απολύσεις δημάρχων, που «σκόραραν» χαμηλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις.
Επισημαίνεται, τέλος, πως μετά τις εκλογές, η θέση του πρωθυπουργού θα καταργηθεί και ο πρόεδρος της χώρας θα είναι ταυτόχρονα αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης, δίνοντας ουσιαστικά υπερεξουσίες στον νέο πρόεδρο.