Οι πύραυλοι της Δύσης παραμένουν στραμμένοι στη Συρία
Τα χτυπήματα κατά του Άσαντ από Τραμπ, Μέι και Μακρόν δεν πρόκειται να σταματήσουν. Αυτό που προκύπτει ως ερώτημα είναι, πόσο οι επιθέσεις στη Συρία θα ενταθούν και θα επηρεάσουν την ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
«Οι ΗΠΑ παραμένουν οπλισμένες και έτοιμες» για νέα στρατιωτικό χτύπημα εις βάρος της Συρίας, δήλωσε χθες η Αμερικανίδα πρέσβης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Νίκι Χέιλι, μετά τους βομβαρδισμούς που πραγματοποίησαν κατά θέσεων της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ οι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία το περασμένο Σάββατο, χτυπώντας την πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό και το Χαλέπι.
Σύμφωνα με την Αμερικανίδα διπλωμάτη, η Ουάσινγκτον «δεν έχει αλλάξει τη στρατηγική αναφορικά με τη συριακή κρίση». Η ίδια τόνισε πως « το «συριακό καθεστώς ήταν αυτό που μας ανάγκασε να λάβουμε μέτρα. που σχετίζονται με την επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων από τον Άσαντ».
Όπως υποστήριξε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, «μίλησα με τον πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ και μου είπε ότι εάν η Συρία χρησιμοποιήσει και πάλι τα χημικά όπλα, τότε οι ΗΠΑ είναι «κλειδωμένες και έτοιμες», για να αντιδράσουν. Ο πρόεδρος μας, όταν χαράζει μια «κόκκινη γραμμή», δεν κάνει πίσω», σημείωσε η Χέιλι.
Επιτιθέμενη δε στη Ρωσία και στις προνομιακές σχέσεις που διατηρεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν με την κυβέρνηση Άσαντ, η Αμερικανίδα αξιωματούχος τόνισε πως η Μόσχα «έχει αποτύχει στο καθήκον της να τηρήσει υπόλογη τη Συρία».
Υπενθυμίζεται πως μετά τους βομβαρδισμούς, ο Πούτιν χαρακτήρισε το χτύπημα, ως «μία επίθεση κατά ενός κυρίαρχου έθνους, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΟΗΕ και των κανόνων του διεθνούς δικαίου».
Όσον αφορά τώρα την «ταμπακιέρα», η αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας με «φόντο» τη Συρία δεν φαίνεται, ως άμεσα εφικτή. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της χώρας μπορεί να περιοριστούν τις επόμενες μέρες, εντούτοις δεν πρόκειται να σταματήσουν, καθώς σε Ουάσινγκτον, Λονδίνο και Παρίσι έχουν αποφασίσει πως πρέπει άμεσα να διωχτεί ο Άσαντ από τη Δαμασκό.
Ως προς την ΕΕ, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη στάση, που έχει κρατήσει η Γερμανία. Το Βερολίνο προσπαθεί να... «παλαντζάρει» στη διατήρηση ανοικτής γραμμής τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία.
Χαρακτηριστικές είναι, άλλωστε, οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Άγκελα Μέρκελ, Χάικο Μάας, που υποστήριξε την Κυριακή ότι «θα εργαστούμε από κοινού με τη Γαλλία για τη συγκρότηση ενός διεθνούς σχήματος κρατών με επιρροή, που μπορεί να παράσχει μια νέα δυναμική για την πολιτική διαδικασία»,τονίζοντας επίσης ότι η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει τους δεσμούς της σε διμερές επίπεδο για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα υιοθετήσει μια «εποικοδομητική» στάση επί της εμπλοκής στη Συρία.
Η Γερμανία, όπως υπογράμμισε ο Μάας, θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα και θα εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία, για να πιέσει για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση πρέπει να περιλαμβάνει τη Ρωσία.