kina-ipa-dasmoi-emporikos-polemos

Γιατί είναι ανησυχητικό το «τέντωμα» του σχοινιού μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:02 Δημιουργία 05/04/18, 07:52
Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Δεν είμαστε σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, λένε οι Αμερκανοί με αφορμή της αψιμαχίες Ουάσινγκτον και Πεκίνο, αλλά η αλήθεια είναι πως κάθε μέρα που περνάει το ενδεχόμενο μιας οικονομικής σύρραξης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έρχεται πιο κοντά.

Μόλις στο 0,3% της οικονομίας των ΗΠΑ ανέρχονται οι δασμοί ύψους 50 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε πως επιβάλει η Κίνα σε αμερικανικά προϊόντα, στο πλαίσιο των αψιμαχιών που έχουν ξεκινήσει μεταξύ των δύο χωρών -τα δύο μεγαλύτερα ΑΕΠ στον κόσμο- από τη στιγμή που ο Ντόναλτ Τραμπ ανακοίνωσε τις δικές του κυρώσεις - δασμούς για τα κινεζικά προϊόντα προ μερικών εβδομάδων.

Και μπορεί τα 50 δισ. δολάρια να μην είναι πολλά μπροστά στα 18 τρισ. δολάρια της αμερικανικής οικονομίας και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ να επαναλαμβάνουν πως δεν έχει ξεκινήσει εμπορικός πόλεμος με τους Κινέζους, ωστόσο τα πράγματα θα μπορούσαν να εκτροχιαστούν πολύ γρήγορα με σοβαρές συνέπειες για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.

«Ακόμα και τα "πιστολίδια" τελειώνουν με διαπραγματεύσεις» δήλωσε χθες ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος καθησυχάζοντας κάπως τις ανησυχίες των αγορών, αλλά ο Ντόναλτ Τραμπ έγραψε στο Twitter πως «δεν μπορεί να χάσεις» σε μια διαμάχη όπως αυτή με την Κίνα.

Η τοποθέτηση του πρόσφατα διορισμένου οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλο ήταν πως «δεν έχουμε να κάνουμε με ένα εμπορικό πόλεμο. Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι το πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας που θα περιλαμβάνει δασμούς, σχόλια πάνω στους δασμούς και τελικά θα καταλήξουμε σε συζητήσεις και συμφωνία με τους Κινέζους. Ήδη υπάρχουν παρασκηνιακές επαφές για επίλυση του ζητήματος» σημείωσε ο συνεργάτης του Τραμπ.

Πάντως, όπως φάνηκε και από το «πάνω-κάτω» που καταγράφηκε στα διεθνή χρηματιστήρια τις προηγούμενες μέρες και αναμένεται να συνεχιστεί για το επόμενο χρονικό διάστημα, οι αναλυτές θα συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί μέχρι να προκύψουν περισσότερο συγκεκριμένες κυρώσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και τις ημερομηνίες από τις οποίες θα ξεκινήσουν οι δασμοί.

Υπενθυμίζεται πως η Κίνα κατηγορείται εδώ και καιρό ότι παρόλο που χρησιμοποίησε την ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για να ενισχύσει την παρουσία της στην παγκόσμια σκηνή, υπονόμευε συστηματικά τις αρχές του. Η Ε.Ε. και άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως η Αυστραλία, υπογραμμίζουν ότι πρέπει οι κανόνες του να γίνουν σεβαστοί. Όταν όμως θέλησαν να εξασφαλίσουν εξαίρεση από τους δασμούς, επέλεξαν τις διμερείς διαπραγματεύσεις, παίζοντας το αμερικανικό παιχνίδι, και όχι την προσφυγή στον οργανισμό. Η Ιαπωνία, η μόνη που έμεινε σταθερά να κινείται στο πλαίσιό του, δεν εξαιρέθηκε ποτέ.

Αν σου άρεσε κάνε