poutin-rosia-ellada-tourkia-erdogan-stratiotikoi-kyroseis

Η δύσκολη θέση της Ελλάδας πριν από τη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 29/03/18, 08:00
Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Η Αθήνα ελπίζει πως ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορέσει να πιέσεις τις σωστές πιέσεις προς τον Τούρκο ομόλογο του για το θέμα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στην Ανδριανούπολη. Το ζητούμενο είναι το τι θα ζητήσει ως αντάλλαγμα η Μόσχα από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Σήμερα, Πέμπτη, συμπληρώνονται ακριβώς τέσσερις εβδομάδες από την 1η Μαρτίου και από τη στιγμή που οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν από τους Τούρκους, παραμένοντας στις φυλακές ύψιστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης. Η υπόθεση βρίσκεται κάθε μέρα από τότε στην κορυφή της επικαιρότητας, με τη στάση της Τουρκίας και τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν να δείχνουν ότι η Άγκυρα θα προσπαθήσει να «τραβήξει» όσο πιο πολύ μπορεί το ζήτημα, ζητώντας από την Αθήνα την ανταλλαγή των «2» με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που κατηγορούνται από το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν για ενεργό συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί και στη συνάντηση που θα έχουν στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την ερχόμενη Τρίτη, 3 Απριλίου, όπως είχε αναφέρει ο Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα.

Και εδώ έρχεται να «μπλέξει» περαιτέρω το ζήτημα με την επιστροφή των δύο αξιωματικών από την Τουρκία. Ο λόγος είναι η στάση που έχει επιλέξει να κρατήσει η Ελλάδα απέναντι στη Μόσχα για τις κυρώσεις αναφορικά με την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκεί Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλσμπερι της Βρετανίας. Την περασμένη Δευτέρα, η πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών ως αντίποινα, μετά από σχετική συνεννόηση που «έκλεισε» μεταξύ των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας.

Το ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που δεν πήραν τις εν λόγω κυρώσεις (Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Σλοβενία, Σλοβακία και Αυστρία τα οι υπόλοιπες) σχολιάστηκε, ήδη την Τετάρτη, από το γερμανικό Τύπο με σαφέστατα «καρφιά» για την αποχή της Ελλάδας από τις απελάσει Ρώσων διπλωματών. Οι κινήσεις της Αθήνας «διαβάζονται» ως προσπάθεια περαιτέρω προσέγγισης με την κυβέρνηση του Πούτιν, ειδικότερα μετά από το θέμα του Σκοπιανού.

Το «τρέξιμο» που ρίχνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει επίλυση των ονοματολογικών διαφορών με την ΠΓΔΜ και η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ -με προοπτική για την είσοδο και της Σερβίας στη Βορειοαντλαντική Συμμαχία- έχουν αρχίσει να δυναμιτίζουν εκ νέου τις σχέσεις της ελληνορωσικές σχέσεις, καθώς προωθείται η αποδυνάμωση της Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Από χθες έχουν κυκλοφορήσει διάφορες φήμες που αναφέρουν ότι από τις Βρυξέλλες και από το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται προσεκτικό «μασάζ» στην Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει και αυτή με τη σειρά στην απέλασαν Ρώσων διπλωματών, σενάριο που εάν όντως πραγματοποιηθεί θα θέσει νέα εμπόδια στις σχέσεις με τη Μόσχα και σίγουρα θα καταστήσει τον Πούτιν λιγότερο... πρόθυμο για να ασκήσει πιέσεις προς τον Ερντογάν ώστε να απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.

Βέβαια, ακόμα και εάν η Ελλάδα δεν πάρει νέες κυρώσεις θεωρείται δύσκολο το κατά πόσο οι αναφορές του Πούτιν προς τον Τούρκο πρόεδρο θα μπορέσουν να πάνε προς τα εμπρός το ζήτημα όπως και η «θερμότητα» με την οποία ο Ρώσος πρόεδρος θα πρεσάρει τον Ερντογάν. Εν μέσω των κυρώσεων και των πιέσεων από τις χώρες της Δύσης προς τη Ρωσία, η Τουρκία αποτελεί ένα πολύ κρίσιμο σύμμαχο για το Κρεμλίνο και ειδικότερα σε μια περιοχή (Μέση Ανατολή) όπου τα διακυβεύματα είναι παρά πολύ μεγάλα και τα οικονομικά συμφέροντα (φυσικοί πόροι) ακόμα μεγαλύτερα...

Αν σου άρεσε κάνε