Η νίκη της Μέρκελ είναι πιο σημαντική για την ΕΕ από ό,τι για τη Γερμανία
Τα μηνύματα του CDU για την επιλογή του επόμενου κυβερνητικού εταίρου θα ακουστούν στην Κομισιόν και θα αποτελέσουν σημάδι για τις κινήσεις της Γερμανίας.
Για τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας στις 24 Σεπτεμβρίου υπάρχει ένα φαινόμενο που λίγες χώρες ανά την υφήλιο μπορούν να ισχυριστούν ότι συμβαίνει, καθώς γνωρίζουμε από τώρα (αν όχι προ μηνών) το κόμμα που θα βρίσκεται στην εξουσία πριν καν ανοίξουν οι κάλπες. Ο συντηρητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών - Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) της Άγκελα Μέρκελ θα είναι και πάλι το κόμμα που θα αναδείξουν οι Γερμανοί ψηφοφόροι ως την πρώτη πολιτική δύναμη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, με απόσταση άνω το 10 ποσοστιαίων μονάδων από τους Σοσιαλδημοκράτες (SDP) του Μάρτιν Σουλτς.
Η συγκεκριμένη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων προκύπτει από τα τις προβλέψεις εν είδει exit polls που δίνουν, όχι οι εταιρίες δημοσκοπήσεων για τις γερμανικές εκλογές, αλλά οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι στις αναλύσεις του,( όπως πχ η εν λόγω ανάλυση της ING).
Καθώς μένει ένα χρονικό διάστημα λιγότερο των 30 ημερών μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών, έχει σημαίνουσα αξία να εστιάσουμε την προσοχή μας στο ποια θα είναι η κυβέρνηση της Γερμανίας μετά από το αποτέλεσμα της κάλπης και ειδικότερα, στα μηνύματα που θα θελήσει να στείλει η Μέρκελ για την επόμενη «σελίδα».
Η τωρινή -και επόμενη- καγκελάριος δεν πρόκειται να προβεί σε κάποια σημαντική αλλαγή σε ότι έχει να κάνει με τα θέματα που επηρεάζουν άμεσα τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Γερμανίας. Διεκδικώντας την τέταρτη θητείας της στο Βερολίνο, η Μέρκελ έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις «ορέξεις» του γερμανικού εκλογικού σώματος, ακόμα και σε θέματα που «καίνε», όπως η διαχείριση της κρίσης στο προσφυγικό - μεταναστευτικό.
Το ζητούμενο είναι με ποιο κόμμα θα επιλέξει το CDU να συνεργαστεί για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης στη Γερμανία και ειδικότερα το τι μηνύματα θα σημάνει αυτή η επιλογή για τη στάση που θα κρατήσει το Βερολίνο απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της ΕΕ, με την Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ αυτών.
Μια επιλογή κυβέρνησης του ισχύοντος συνασπισμού με το SPD αναμένεται να φανερώσει μια πιο ήπια στάση προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και επιπλέον τη θέληση της Μέρκελ να «χαλαρώσει» τη γραμμή της Γερμανίας σχετικά με το κατά πόσο ισομοιράζονται τα βάρη μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η εναλλακτική για συνεργασία με το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP). Ο επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, συνεχώς τονίζει την ανάγκη αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (έστω και παροδικά) και η ελληνική κυβέρνηση είναι σίγουρο ότι δε θα ήθελε να δει το Grexit να «πρωταγωνιστεί» στις αναφορές ανθρώπων που μπορεί να στελεχώσουν την επόμενη γερμανική κυβέρνηση.
Αντί επιλόγου και πέρα από τη «γραμμή» που θα κρατήσει η επόμενη γερμανική κυβέρνηση, το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή θα στελεχωθεί από την Άγκελα Μέρκελ. Και οι επιλογές που θα κάνει η ίδια, θα φανερώσουν πολλά για το ξεκίνημα της τέταρτης θητείας της στην καγκελαρία.