Πως «είδε» ο διεθνής Τύπος τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα
Εκτενείς αναφορές στη χθεσινή Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας που έγινε στη Βάρνα της Βουλγαρίας κάνει ο διεθνής Τύπος, με το κοινό συμπέρασμα να συνοψίζεται στο ότι δε σημειώθηκε ιδιαίτερη πρόοδος στα «καυτά» ζητήματα που είναι ανοιχτά μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι δύο πλευρές απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία σε σημαντικά θέματα, εκτιμά η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τούσκ είπε, μετά τις συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί για το κράτος δικαίου στην Τουρκία. Επέκρινε επίσης την κράτηση πολιτών της ΕΕ στη χώρα και τον Τουρκικό αποκλεισμό θαλάσσιων οικοπέδων στην Κύπρο. Ανάφερε ακόμη την ανησυχία της ΕΕ για την τουρκική στρατιωτική δράση στη Συρία.
Ωστόσο, ο Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα μπορούσαν να βελτιωθούν ξανά. «Ελπίζουμε ότι έχουμε αφήσει το δύσκολο χρόνο πίσω στις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο Ερντογάν τόνισε ότι από το 1963 η Τουρκία επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ και εξακολουθεί να είναι υποψήφια χώρα.
Ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της ταχείας αντιμετώπισης του θέματος της τελωνειακής ένωσης της Άγκυρας με την ΕΕ, εξαιρώντας πολιτικές πτυχές. Επισημαίνει ότι τον Φεβρουάριο η κυβέρνησή του υπέβαλε προτάσεις στην ΕΕ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία θα μπορούσε να εκπληρώσει τις συνθήκες για την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα,είπε.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι : «Η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, σέβεται ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα» Αμφισβήτησε μάλιστα τον τουρκικό αποκλεισμό θαλάσσιων οικοπέδων στην Κύπρο, λέγοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.
Η Die Welt αναφέρει ότι στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, και οι δύο πλευρές απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία επί σημαντικών θεμάτων. Ωστόσο, η ΕΕ δεσμεύτηκε στον Ερντογάν πως θα παράσχει άλλα τρία δισεκατομμύρια ευρώ για την παροχή βοήθειας για το προσφυγικό στην Τουρκία.
Η αμερικάνικη ιστοσελίδα Politico κάνει λόγο για ψεύτικη υπερηφάνεια για τις σχέσης ΕΕ και Τουρκίας. Σημειώνει ότι αυτή η συνάντηση δεν κατάφερε κάτι και η η προοπτική για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ που υπάρχει εδώ και δεκάδες χρόνια, είναι ακόμα πιο μακρινή από ποτέ.
Το Bloomberg εκτιμά ότι καμία εξέλιξη και ουσία δεν βγήκε από την συνάντηση αλλά κρατήθηκε η γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών ανοιχτή σε θέματα όπως το προσφυγικό, ο πόλεμος στην Συρία, η Κυπριακή ΑΟΖ και το θέμα των 2 Ελλήνων στρατιωτικών.
To Reuters στέκεται στο γεγονός ότι δεν δόθηκαν απαντήσεις σε πολλά θέματα που αφορούν την Τουρκία και ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δημιουργήσει αρκετούς εχθρούς στην Ευρώπη με την επιθετική ρητορική του αγνοώντας τις αντιδράσεις που προκαλούν οι πράξεις της Τουρκίας.