FILE PHOTO: Turkey's President Tayyip Erdogan looks on ahead of a meeting at the EU Parliament in Brussels

Ο Ερντογάν στη Βάρνα με το... «κουμπί» πάνω από το προσφυγικό

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 26/03/18, 08:00
Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Η σημερινή σύνοδος Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να επικεντρωθεί κυρίως στα όσα ζητάει η Άγκυρα από τις Βρυξέλλες για το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Και λίγες ώρες πριν τις συναντήσεις με Γιούνκερ - Τουσκ, ο Ερντογάν συνεχίζει το επιθετικό του παραλήρημα.

Μια μέρα και δέκα μήνες μετά από την τελευταία συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στις 25 Μαΐου 2017, οι επικεφαλής της ΕΕ συναντιούνται σήμερα στη Βάρνα της Βουλγαρίας με τον Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ των Βρυξελλών και της Άγκυρας για τη συνεργασία των δύο χωρών, με αποκορύφωμα τις τουρκικές προκλητικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στο χώρο του Αιγαίου.

Όπως ανέφερε ο οικοδεσπότης της συνόδου, Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι δύσκολες, δεδομένης και της χειροτέρευσης που υπάρχει στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

Την πλευρά της ΕΕ θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ και ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ η αποστολή της Τουρκίας θα περιλαμβάνει, πέρα από τον πρόεδρο Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον αρμόδιο υπουργό για την ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, τον υπουργό Οικονομικών Νιχάτ Ζειμπεκτσί και τον υπουργό Εμπορίου Μπουλέντ Τουφενκτσί.

Η Τουρκία θεωρεί τη σύνοδο ως σημαντική ευκαιρία «που θα προσφέρει μομέντουμ για τη δημιουργία δεσμών με την ΕΕ», όπως σημειώθηκε σε σχετική δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, με τον Ερντογάν να θέτει ως πρώτο θέμα τις δύο δόσεις των τριών δισ. ευρώ που έχει υποσχεθεί η ΕΕ προς την Άγκυρα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τούρκος ηγέτης είχε δηλώσει πως από τα συνολικά 6 δισ. ευρώ, η χώρα του έχει εισπράξει μόλις 850 ευρώ, ενώ καθ' όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ίδιος ο «Σουλτάνος» έχει αναφερθεί πολλές φορές στο ενδεχόμενο να αφήσει ανοιχτά τα σύνορα προς την ΕΕ για τους πάνω από 3 εκατ. Σύριους που βρίσκονται εντός τουρκικού εδάφους.

Φυσικά, η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα γνώριζε εφιάλτη στο ενδεχόμενο εκδιωχμού όλων αυτών των προσφύγων προς τα δυτικά, θα ήταν η Ελλάδα που είναι πολύ πιθανό να γνωρίζει μέρες πολύ χειρότερες από την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το 2015, σε περίπτωση που ο Ερντογάν προχωρήσει στην υλοποίηση των απειλών του.

Πέρα από το προσφυγικό, η Τουρκία θέλει να προχωρήσει και στην απελευθεροποίηση για την ευρωπαϊκή βίζα προς τους Τούρκους πολίτες, καθώς και στα ζητήματα των τελωνειακών σχέσεων με την ΕΕ. Ακόμα, παρά το ό,τι τα τουρκικά media σημείωναν μέσα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πως ο Ερντογάν θέλει να γίνουν βήματα προόδου στις ενταξιακές συζητήσεις με τις Βρυξέλλες, θεωρείται μάλλον απίθανο να προχωρήσει το εν λόγω ζήτημα, μεσούσης της κλικακούμενης επιθετικότητας της Άγκυρας απέναντι σε μέλη της Ένωσης, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Πάντως, ενδεικτικές της επιθετικότητας με την οποία προσέρχεται ο Ερντογάν στη σύνοδο, είναι δηλώσεις που έκανε το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος σε εκδήλωση του κόμματος του (AKP), μιλώντας στην Σαμψούντα περί της στρατιωτικής επιχειρήσεως στο Αφρίν.

«Την ισχυρή Τουρκία οπωσδήποτε θα την οικοδομήσουμε. Αν χρειαστεί θα δώσουμε τις ζωές μας. Αν χρειαστεί θα πάρουμε ζωές!», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, δίνοντας το στίγμα της επεκτατικής εξωτερικής πολιτικής του.

Και συνέχισε, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Δε θα ξεχάσουμε τις πληγές που άνοιξαν στην καρδιά μας τα τεχνητά σύνορα που χάραξαν. Μετά το Αφρίν ξεκινά η ανάσταση».

«Αυτοί που πιστεύουν πως οι παρατηρήσεις μου είναι μπλόφες ή άδεια ρητορική θα δουν πως το λάθος τους είναι θανάσιμο. Οι δηλώσεις μου αντικατοπτρίζουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, τις πολιτικές του κράτους και τα αισθήματα του λαού. Θα τα καταφέρουμε ή θα σκοτωθούμε», ανέφερε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος.

Αν σου άρεσε κάνε