Συνεχίζεται το «σκάκι» σε Λονδίνο - Βρυξέλλες για το Brexit
Μετά από την επίτευξη «σημαντικής προόδου» στις συνομιλίες για το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως αυτές αποτυπώθηκαν μετά από τη συνάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ και του αρμοδίου Βρετανού υπουργού Ντέιβιντ Ντέιβις, φαίνεται πως οι δύο πλευρές ήρθαν σε μια πρώτη συμφωνία για την έξοδο του Λονδίνου από την Ένωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.
Φαίνεται πως οι Βρετανοί αξιωματούχου θεωρούν ότι έχουν καθιερώσει ένα momentum ώστε να ολοκληρώσουν τη συμφωνία μέσα σε ένα χρονικό διάστημα μερικών μηνών από σήμερα, με στόχο την εκκίνηση των συνομιλιών΄;άκι με ΕΕ - ΗΒ για το μέλλον των σχέσεων του Λονδίνου με την ΕΕ για το διάστημα μετά από το 2020.
Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν, με «κέντρο» το θέμα των συνόρων της Ιρλανδίας.
Το ΗΒ συμφώνησε αρχικά σε μια προκαταρκτική συμφωνία σχετικά με το ότι το θέμα των ιρλανδικών συνόρων θα δίνει στο Δουβλίνο τις εξασφαλίσεις για τη μη ύπαρξη «σκληρών» συνόρων του παρελθόντος.
Σημειώνεται πως το Δεκέμβριο του 2017, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε συμφωνήσει στο ότι το θέμα των ιρλανδικών συνόρων θα συνδέεται με μια ευρύτερη και νουνεχής συμφωνία εμπορίου μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών. Από την πλευρά της ΕΕ, η Κομισιόν μετέφρασε την εν λόγω συμφωνία ως διατήρηση της Βόρειας Ιρλανδίας στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά και στην τελωνειακή ένωση.
«Συμφωνήσαμε ότι η λύση που αποτελεί "δικλείδα ασφαλείας" πρέπει να ενσωματωθεί στο νομικό κείμενο της συμφωνίας αποχώρησης», πρόσθεσε ο Γάλλος αρχιδιαπραγματευτής της ΕΕ.
Το Λονδίνο, το οποίο έχει απορρίψει μια τέτοια λύση, καθώς θεωρεί ότι απομειώνει την κυριαρχία του στη Β. Ιρλανδία, ευελπιστεί ότι το θέμα θα έχει διευθετηθεί νωρίτερα μέσω διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Ην. Βασιλείου, οπότε και η Β. Ιρλανδία θα αποχωρήσει κανονικά από την τελωνειακή ένωση και δεν θα υπάρξει ανάγκη συνόρων με το υπόλοιπο νησί.
Η επιστροφή στο «σκληρό σύνορο» της καθολικής Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με τον κατά πλειονότητα προτεσταντικό, βρετανικό βορρά του νησιού θα έθετε σε κίνδυνο τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, η οποία πέτυχε την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία μεταξύ φιλοβρετανών Προτεσταντών και εθνικιστών Καθολικών.