erdogan-tourkia-washington-post-ipa

Δικτατορία η Τουρκία υπό τον Ερτνογάν, γράφει η Washington Post

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 13/03/18, 09:01
Με ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας για τη γειτονική μας χώρα, με αφορμή την ανελευθερία του Τύπου.

«Στην Τουρκία υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, το «τιτίβισμα» στο Twitter έγινε έγκλημα και μια προβληματική δημοκρατία μετατράπηκε σε δικτατορία», γράφει η Washington Post, ενώ σημειώνει ότι ένα έθνος που κάποτε φιλοδοξούσε να είναι παράδειγμα «φωτισμένης μετριοπάθειας», μεταμορφώνεται υπό την προεδρία του Ερντογάν σε «θλιβερή φυλακή ολοκληρωτισμού».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της οπισθοδρομικής πορείας της γείτονος, αναφέρει ότι μόνο την περασμένη εβδομάδα 23 δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο έως επτά ετών «με κατασκευασμένες γελοίες κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και μάλιστα ότι είχαν κάνει tweets για αυτό». Χαμηλότερες ποινές επιβλήθηκαν σε δύο άλλους για στήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η αμερικανική εφημερίδα κάνει μάλιστα λόγο για εκστρατεία καταστολής από την πλευρά του Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, κατά «των εχθρών του» στον Τύπο, την κυβέρνηση, τον ακαδημαϊκό κόσμο και την επιβολή του νόμου, μεταξύ άλλων πυλώνων της τουρκικής κοινωνίας, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στη σύλληψη πάνω από 60.000 ανθρώπων για σχέσεις με τον Γκιουλέν και την απόλυση άλλων 150.000 για τον ίδιο λόγο. Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι ο Γκιουλέν είχε υποκινήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα, κάτι που ο ίδιος ο διαφυγών στην Πενσυλβάνια αρνείται. «Εξ' ου και η κατηγορία μιας "τρομοκρατικής οργάνωσης"», σημειώνει χαρακτηριστικά η Washington Post.

Αναφερόμενη, δε, σε συγκεκριμένη υπόθεση που αφορά στη δίκη δύο δημοσιογράφων επικαλείται τα λεγόμενα του συνηγόρου τους, Μπαρίς Τοπούκ. «Κατά τη γνώμη μας, το όνομα της οργάνωσης για την οποία κατηγορούνται οι πελάτες μου λέγεται TTO (Tweetist Terrorist Organization). Δεν υπάρχουν όπλα ή βόμβες, μόνο άρθρα και tweets».

Ο Αλί Ακκούς, ο οποίος ήταν συντάκτης ειδήσεων για την τουρκική εφημερίδα Zaman, έγραψε στο Twitter ότι «Κανένας δικτάτορας δεν μπορεί να σιωπά τον Τύπο», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter o Ακκούς, συντάκτης ειδήσεων για την τουρκική εφημερίδα Zaman. Η χρήση της λέξης «δικτάτορα» χρησιμοποίηθηκε σε βάρος του κατά τη διάρκεια της δίκης του από τον εισαγγελέα με αποτέλεσμα την επιβολή ποινής φυλάκισης επτά ετών και έξι μηνών, γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Στον Κούμα Ουλους, συντάκτης της εφημερίδας Millet, επιβλήθηκε η ίδια ποινή. «Είμαι δημοσιογράφος εδώ και 21 χρόνια. Στάθηκα απέναντι στην τρομοκρατία και τη βία [και] υπερασπίστηκα την έκφραση της ελευθερίας καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής μου», είχε δηλώσει νωρίτερα ενώπιον του δικαστηρίου. Στο κατηγορητήριο, οι εισαγγελείς παράθεσαν τρία tweets και 22 retweets, κατηγορώντας τον ότι προκάλεσε φρενίτιδα ενάντια της τουρκικής κυβέρνησης. Δεκαεπτά νυν και πρώην συγγραφείς, γελοιογράφοι και στελέχη της εφημερίδας Cumhuriyet βρίσκονται επίσης σε δίκη.

«Οι δίκες αυτές υπογραμμίζουν πόσο μακριά βρίσκεται η Τουρκία από τις Δυτικές Αρχές της Δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την έννομη τάξη. Ο Ερντογάν βηματίζει παράλληλα με τη Ρωσία, την Κίνα, την Αίγυπτο, την Κούβα. Η δικτατορία του κυρίου Ερντογάν πρέπει να αποκαλυφθεί για αυτό που είναι. Ακόμα κι αν κλείνει τα αυτιά του, οι ΗΠΑ και άλλα έθνη πρέπει να διαμαρτυρηθούν και μάλιστα δυνατά», καταλήγει στο αιχμηρό άρθρο της, η Washington Post.

Αν σου άρεσε κάνε