Ιταλία: «Πονοκέφαλος» το προβάδισμα των «αντισυστημικών» δυνάμεων
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, με καταμετρημένο το 76,5% των ψήφων, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) λαμβάνει 31,6%, η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά συγκεντρώνει 18,2% και το Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia,FdI) λαμβάνει 4,3%.
Συγκεντρωτικά, το ποσοστό αυτών των τρίων κομμάτων ανέρχεται στο 54,1% και σημειώνεται πως προεκλογικά και οι τρεις σχηματισμοί έχουν θέσει έμμεσα ή άμεσα το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ιταλίας από την Ευρωζώνη. Μένει να φανεί το κατά πόσο θα επιμείνουν σε αυτές τις θέσεις μετά και την μεγάλη άνοδο που κατέγραψαν στις κάλπες.
Ο συνασπισμός δεξιάς - ακροδεξιάς, με το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τη Λέγκα και FdΙ συγκεντρώνουν 36,3% και είναι η πρώτη πολιτική δύναμη.
Ακολουθεί το M5S και έπεται το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ματέο Ρέντσι και του πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνο με 19,2%, από το 25,4% που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2013.
Η αβεβαιότητα που δημιουργεί το αποτέλεσμα, το γεγονός δηλαδή πως οι «αντισυστημικές» δυνάμεις συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους, αφήνει ανοικτά όλα τα πιθανά σενάρια: πλειοψηφία της δεξιάς, συμμαχία μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, παρότι αυτό το ενδεχόμενο μοιάζει όλο και πιο απίθανο, σύμφωνα με Ιταλούς πολιτολόγους, ή ακόμη μια συμμαχία του M5S με την άκρα δεξιά της Λέγκας, παρότι οι ηγέτες των δύο παρατάξεων την απέκλειαν μέχρι χθες.
Επαφίεται στον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα να ξετυλίξει το «κουβάρι» του αποτελέσματος τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν και να εμπιστευτεί τη «διερευνητική εντολή» σε εκείνον ή εκείνη που θα αποπειραθεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.
Οι διαβουλεύσεις δε θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του μήνα το νωρίτερο, αφού αναδειχθούν οι πρόεδροι των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου.