Ιταλία και Γερμανία μπαίνουν σε «άγνωστα νερά» από Δευτέρα
Η τελευταία μεγάλη στάση αναμονής για τις αλλαγές που έπονται στη δομή και στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης είναι η ερχόμενη Κυριακή, 4 Μαρτίου, με την προσοχή όλων των κέντρων λήψης αποφάσεων να επικεντρώνονται στην Ιταλία και στη Γερμανία.
Από τη μία, οι εθνικές εκλογές στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και από την άλλη, η γνωστοποίηση του αποτελέσματος της εσωκομματικής ψηφοφορίας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για συμμετοχή στην κυβέρνηση της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) της κυρίας Μέρκελ αποτελούν τα τελευταία -χρονικά- ορόσημα, προκειμένου οι ηγέτες της ΕΕ να περάσουν στη διαδικασία για την έναρξη των αλλαγών στην ΕΕ.
Ωστόσο, τα δεδομένα και το «μέτρημα» του πολιτικού σκηνικού, όπως αυτό διαμορφώνεται στις δύο χώρες πριν, αλλά κυρίως μετά την Κυριακή, φανερώνουν πως το ο «συναγερμός» σε Ρώμη και σε Βερολίνο δεν πρόκειται να λήξει άμεσα.
Στην Ιταλία
Όσον αφορά τις ιταλικές εκλογές, θεωρείται μάλλον αδύνατο να προκύψει ένα αποτέλεσμα, που θα δίνει πλειοψηφία σε κάποιο από τους βασικούς κομματικούς συνδυασμούς. Ο συνασπισμός 4 κόμματων Δεξιάς-Ακροδεξιάς, με κυριότερα το Forza Italia (κεντροδεξιά) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τη Λέγκα (άκρα δεξιά) του Ματέο Σαλβίνι αν κι είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις, εντούτοις τα ποσοστά που φέρεται να λαμβάνει στις έρευνες κοινής γνώμης, δεν αρκούν, ώστε να εξασφαλίσει αρκετές έδρες και την πλειοψηφία στα δύο σώματα του ιταλικού Κοινοβουλίου (Βουλή - Γερουσία).
Από την άλλη, ούτε το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ματέο Ρέντσι μπορεί να λάβει την πλειοψηφία ούτε και το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων.
Εάν δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα αφήσει στη θέση της τη σημερινή κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι, που δεν έχει ανάγκη από την εμπιστοσύνη της Βουλής, προκειμένου να προχωρήσει τις τρέχουσες υποθέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης θα είναι χρονοβόρα. Τα δύο σώματα του κοινοβουλίου θα συνεδριάσουν στις 23 Μαρτίου, για να εκλέξουν τους προέδρους τους και για να σχηματίσουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Τότε μόνο ο Σέρτζιο Ματαρέλα θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις.
Στη Γερμανία
Κρίσιμη θα είναι η ερχόμενη Κυριακή και για τη Γερμανία, καθώς η Άγγελα Μέρκελ θα περιμένει τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος στην εσωκομματική ψηφοφορία του SPD για συμμετοχή ή όχι στην κυβέρνηση με το CDU/CSU.
Η λογική λέει πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι υπέρ της ανανέωσης του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά αυτό που είναι δεδομένο είναι πως το SPD είναι βαθιά διχασμένο για το εάν θα πρέπει να συνεργαστεί ξανά με τη Γερμανίδα καγκελάριο ή να επιλέξει το δρόμο της αντιπολίτευσης, προκειμένου να «επουλωθεί» από την κυβερνητική φθορά.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA, το 66% υποστηρίζει τον μεγάλο συνασπισμό, όμως το ποσοστό των ψηφοφόρων του κόμματος που θέλει τη συνέχιση της συνεργασίας με το CDU/CSU, πέφτει στο 51%.
Σε περίπτωση που το SPD αποφασίσει να μη συμμετάσχει στην κυβέρνηση, η καγκελάριος Μέρκελ θα μπορούσε να επιχειρήσει μία κυβέρνηση μειοψηφίας ή -πιο πιθανά- να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.
Αυτό θα είχε σημαντικές επιπτώσεις και για το SPD, που σύμφωνα με αρκετές δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες εβδομάδες, βρίσκεται στην τρίτη θέση, πίσω από το ακροδεξιό «Εναλακτική για τη Γερμανία» (AfD).