meitzor-brexit-mei-ee

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας που απειλεί την Μέι και το Brexit

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 01/03/18, 06:51
Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Μετά από τις απειλές που αντάλλαξαν εκατέρωθεν η βρετανική κυβέρνηση και οι Βρυξέλλες, η τοποθέτηση του ιστορικού στελέχους των Τόρις επιβεβαιώνει πως η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ακόμα πιο κοντά σε ένα εσωκομματικό αντάρτικο.

Δεδομένο ένα: Το ότι οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται αναφορικά με το Brexit είναι γνωστό και αυτό επιεβαιώθηκε και τη δημοσιεύση του προσχεδίου της Κομισιόν για το μεταβατικό στάδιο που γνωστοποίησε την Τετάρτη ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Η αναφορά στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας, που προκάλεσε την οργή της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ήταν επίσης κάτι το αναμενόμενο, σε όσους έχουν παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς την πορεία των διαπραγματεύσεων Λονδίνου - Βρυξελλών.

Δεδομένο δεύτερο: Οι εσωκομματικές πιέσεις που δέχεται η Μέι στους Τόρις για αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης, είτε προς μια πιο ήπια στάση είτε προς μια ακόμη «σκληρότερη» γραμμή απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το τρίτο δεδομένο που έγινε γνωστό χθες, Τετάρτη, είναι η τάση που διαμορφώνεται εντός των Τόρις κατά της Μέι από το ιστορικό στέλεχος του κόμματος, Τζον Μέιτζορ, που είχε διατελέσει πρωθυπουργός του Η.Β. από το 1990 έως και το 1997.

Ο κ. Μέιτζορ ανέφερε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο πως το κόστος του Brexit θα κληθούν να το επωμιστούν τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα της βρετανικής κοινωνίας και πως η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει «ρότα» και να επανακαθορίζει τη διαπραγματευτική της στάση απέναντι στις Βρυξέλλες.

Παρά το γεγονός πως ο ίδιος τόνισε πως «δεν ευχαριστιέμαι το να διαφοροποιούμαι από το ίδιο μου το κόμμα», ο κ. Μέιτζορ τόνισε ότι «το να φεύγουμε από την ΕΕ είναι ένα ζήτημα πολύ σύνθετο, που θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις στις ζωές μας και κυρίως στις ζωές των νεότερων γενιών».

Ακόμα και εάν δεν κάλεσε άμεσα στην ανάκληση του Brexit, o πρώην πρωθυπουργός άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο για ένα νέο, δεύτερο δημοψήφισμα αναφορικά με το Brexit, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως και ο βρετανικός λαός όπως και η βουλή των Κοινοτήτων πρέπει να έχουν λόγο στην τελική συμφωνία μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της ΕΕ.

Συμπερασματικά, παρ' όλο που ο κ. Μέιτζορ δεν έχει κρύψει στο παρελθόν την αντίθεση του με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, χθεσινή αναφορά έρχεται ως ένα ακόμα «ράπισμα» κατά των χειρισμών της κυβέρνησης Μέι για το Brexit. Και ίσως αυτό να είναι το πιο σημαντικό εσωκομματικό χτύπημα που δέχεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός. Μέχρι το επόμενο...

Αν σου άρεσε κάνε