Απαράδεκτη η πρόταση της ΕΕ για τη Β. Ιρλανδία, τόνισε η Μέι
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι σε μια πρώτη απάντηση στο προσχέδιο της ΕΕ που παρουσιάστηκε νωρίτερα και άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση της Ένωσης μετά το Brexit.
Η κ. Μέι χαρακτήρισε τη σχετική πρόταση «ευθεία απειλή για την συνταγματικά κατοχυρωμένη ακεραιότητα» του Ηνωμένου Βασιλείου και πρόσθεσε ότι «κανένας πρωθυπουργός του Η.Β. δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει ποτέ σε κάτι τέτοιο».
Τόνισε δε ότι θα κάνει γνωστή την κάθετη απόρριψη του Λονδίνου για το συγκεκριμένο σημείο των προτάσεων της Κομισιόν «ξεκάθαρη» στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού σημείωσε πως «θέλουμε μια λύση για το θέμα των ιρλανδικών συνόρων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας με την ΕΕ» για να προσθέσει πως θα ήταν έκλπηξη εάν υπήρχε μια συμφωνία σε όλα με την Ένωση τόσο νωρίς.
«Περιμένουμε πως οι συνομιλίες με την ΕΕ θα συνεχίσουν για αρκετούς μήνες ακόμα» ανέφερε ο ίδιος
Νωρίτερα ο αρχιδιαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ είχε καλέσει τη Μ. Βρετανία, εάν διαφωνεί, να παρουσιάσει δικές της, ρεαλιστικές και πραγματοποιήσιμες προτάσεις για τη μελλοντική διευθέτηση του ζητήματος της Β. Ιρλανδίας.
Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί καθώς η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 για την ειρήνευση στη Β. Ιρλανδία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ελευθερία κίνησης προσώπων και εμπορευμάτων σε όλο το νησί της Ιρλανδίας, ωστόσο με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η κατάσταση γίνεται περίπλοκη.
Το Η.Β. θα αποχωρήσει, όπως έχει διακηρύξει, τόσο από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά όσο και από την τελωνειακή ένωση, πράγμα που κανονικά θα απαιτούσε εκ νέου ελέγχους μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και του βρετανικού θύλακα στον βορρά του νησιού.