Οργή Τουρκίας κατά Τσεχίας για την απελευθέρωση Κούρδου ηγέτη
Επίθεση κατά της Τσεχίας για την απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη Σάλεχ Μούσλιμ εξαπέλυσε η Τουρκία, κάνοντας λόγο για «υποστήριξη στην τρομοκρατία».
Ο Σύρος Κούρδος πολιτικός είχε συλληφθεί το Σάββατο στην Πράγα με βάση ένταλμα της Τουρκίας που κατηγορεί το PYD και τον ένοπλο βραχίονά του, τις YPG, για τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα το 2016 με 29 νεκρούς.
Ο ίδιος ο Σ. Μούσλιμ αρνείται κάθε σχέση τόσο του ίδιου, όσο και των PYD/YPG με την επίθεση.
Το πρωί της Τρίτης, τσεχικό δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωσή του.
Ο Tούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε πως η απόφαση του τσεχικού δικαστηρίου αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις Τουρκίας-Τσεχίας.
Επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλαχμίτ Γκιούλ δήλωσε πως η Άγκυρα περιμένει από τις τσεχικές αρχές να αντισταθμίσουν το «λάθος» που έκαναν απελευθερώνοντας τον Σάλεχ Μούσλιμ.
Ο Γκιούλ δήλωσε κι αυτός ότι η απόφαση του δικαστηρίου οφειλόταν σε πολιτικούς λόγους και πρόσθεσε ότι η Τουρκία «δε θα δεχθεί ποτέ αυτή την απόφαση» και θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της στο ζήτημα αυτό.
Δικαστήριο της Πράγας αποφάσισε την απελευθέρωση του Μούσλιμ, παρά την έκκληση της Άγκυρας να συνεχιστεί η κράτησή του όσο εκκρεμεί το αίτημα της για την έκδοσή του.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Σάλεχ Μούσλιμ υποσχέθηκε να συνεργαστεί σε όλη τη δικαστική διαδικασία που συνδέεται με τη διαδικασία για την έκδοσή του, την οποία ζητεί η Τουρκία. Μέχρι πέρυσι συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), τέθηκε υπό κράτηση το Σάββατο βάσει αιτήματος της Interpol που εκδόθηκε από την Τουρκία και στο οποίο χαρακτηρίζεται «αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης».
Ο δικαστής, ο Γιάροσλαβ Πίτλουν, αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφασή του, η οποία επευφημήθηκε ζωηρά από πολλές δεκάδες Κούρδους που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου, στο κέντρο της Πράγας, για να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς τον Σάλεχ Μούσλιμ.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η Άγκυρα είχε «αρχίσει τα διαβήματα για την έκδοση στην Τουρκία» του Σάλεχ Μούσλιμ, ο οποίος κινδυνεύει να του επιβληθούν 30 ποινές ισόβιας κάθειρξης, αν δικαστεί εκεί.
Από τον Νοέμβριο 2016 έχει εκδοθεί σε βάρος του Μούσλιμ ένταλμα σύλληψης από τις τουρκικές αρχές, σε σχέση με μια επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο 2016 (29 νεκροί), στην οποία αρνείται κάθε ανάμιξη.
Το PYD θεωρείται από την Άγκυρα προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει εδώ και τρεις δεκαετίες ένοπλο αγώνα στην Τουρκία.
Αυτό το πολιτικό κίνημα των Κούρδων της Συρίας είναι επίσης το πολιτικό σκέλος των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κύριας πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας, εναντίον της οποίας η Τουρκία εξαπέλυσε τον Ιανουάριο στρατιωτική επίθεση στον θύλακο του Αφρίν (βορειοδυτική Συρία).
Ο Tσέχος υπουργός Εξωτερικών Μάρτιν Στροπνίτσκι αρνήθηκε χθες Δευτέρα οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στη σύλληψη του Μούσλιμ και τη φυλάκιση στην Τουρκία δύο τσέχων πολιτών που κατηγορούνται ότι πολέμησαν στη Συρία στο πλευρό της YPG.
Ο Μίροσλαβ Φάρκας και η Μαρκέτα Βσελισόβα καταδικάσθηκαν πέρυσι σε κάθειρξη έξι ετών και τριών μηνών. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει πως μπορεί να απελευθερώνονταν σε αντάλλαγμα για την έκδοση του Μούσλιμ.
Ο Tσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει την υπόθεση: «Αποφασίζει ένα τσεχικό δικαστήριο, δεν γνωρίζω αυτή την υπόθεση», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
(Πηγή: ΑΜΠΕ)