Σκοπιανό και Τουρκία στη σημερινή ατζέντα του NATO για την Ελλάδα
Την ώρα που οι προκλήσεις από την Άγκυρα συνεχίζονται με αποκορύφωμα το προχθεσινό σκηνικό έντασης στα Ίμια, η διήμερη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας αναμένεται να «δείξει» προς την κρίσιμη συνεδρίαση του Ιουνίου για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο NATO.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται στην Ελλάδα τα όσα θα συζητηθούν δημοσίως αλλά κυρίως τα όσα θα ειπωθούν παρασκηνιακά κατά τη διήμερη συνεδρίαση κορυφής των υπουργών Άμυνας του NATO, που συνεδρίαζει στις Βρυξέλλες για σήμερα και αύριο.
Ο Έλληνας υπουργός και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος θα ζητήσει από την ηγεσία του NATO να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά της Τουρκίας για τις συνεχιζόμενες προκλητικές κινήσεις που κάνει η Άγκυρα στο χώρο του Αιγαίου, με αποκορύφωμα τον προχθεσινό εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό κοντά στα Ίμια.
Ακόμα, αναμένεται να υπάρξουν και κινήσεις «μασάζ» προς τον Έλληνα υπουργό προκειμένου να «μαλακώσει» τις διαφωνίες που έχει εκφράσει για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και ειδικότερα για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια, καθώς είναι ειλημμένη και δεδομένη η βιασύνη των Αμερικανών για να επιλυθεί άμεσα το Σκοπιανό προκειμένου η χώρα να εισέλθει στο NATO μέχρι τον Ιούλιο, όταν και είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας.
Μήνυμα για αύξηση των δαπανών από τον Στόλτενμπεργκ
Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη, ο γγ του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση. «Ναι, υπάρχουν διαφορές απόψεων», παραδέχτηκε ο Νορβηγός αξιωματούχος. Η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, θα είναι προσκεκλημένη στη Σύνοδο σήμερα το βράδυ για να αποσαφηνίσει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.
«Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, με την προϋπόθεση να είναι συμπληρωματική και να μην αφαιρέσει δραστηριότητες και μέσα του ΝΑΤΟ», προειδοποίησε η Κέιτι Γουιλμπάρτζερ αρμόδια για τη διεθνή ασφάλεια στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. «Δε θέλουμε η ΕΕ να αφαιρέσει μέσα από το ΝΑΤΟ», επέμεινε.
«Περισσότερες δαπάνες και περισσότερες δυνατότητες μπορούν να ενισχύσουν το ΝΑΤΟ. Πρέπει να είναι κάτι συμπληρωματικό και όχι να αντικαθιστά το ΝΑΤΟ», προειδοποίησε ακόμη ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Δε θα είχε κανένα νόημα για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να έρθουν σε ανταγωνισμό», υπογράμμισε. «Η ΕΕ δεν πρέπει να υποκαταστήσει αυτό που κάνει το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε. «Δεν πρόκειται να έχουμε έναν κατάλογο αναγκών σε δυνατότητες για το ΝΑΤΟ και έναν άλλον για την ΕΕ», συνέχισε.
Ο ίδιος προειδοποίησε, επίσης, να μην κλείσουν οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές αγορές για τις χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ. «Πρέπει να αποφύγουμε να δημιουργήσουμε νέα φράγματα στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Επιθυμούμε να δούμε μια πιο ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Είναι προς το συμφέρον όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ», επισήμανε.
«Ελπίζω πως η ΕΕ, χάρη στη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, θα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει το πρόβλημα που δημιουργείται από τον κατατεμαχισμό της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας», πρόσθεσε πάντως ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Ο ίδιος απέρριψε την εντύπωση ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμάχων. «Η δύναμη του ΝΑΤΟ, όποιες κι αν είναι οι διαφορές, είναι ότι συμφωνούμε πάντα στη θεμελιώδη αποστολή που είναι η προστασία και η άμυνα των μεν και των δε», κατέληξε.