merkel-macron-gallia-germania-eurozoni-europaiki-enosi

Οι μεγάλες αλλαγές στην Ευρωζώνη θα έρθουν με αργούς ρυθμούς

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 09/02/18, 06:51
Μετά από τη συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο, η προσοχή περνά στις μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης που θα γίνουν υπό την εποπτεία και την τελική έγκριση Γερμανίας και Γαλλίας.

Με εντονότατους ρυθμούς έχει αρχίσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η συζήτηση για τις αλλαγές που θα συντελεστούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην Ευρωζώνη, ειδικότερα μετά από την επίτευξη συμφωνίας των CDU/CSU - SPD στη Γερμανία για σχηματισμό κυβέρνησης.

Το Βερολίνο μπαίνει στη διαδικασία για τις δομικές μεταρρυθμίσεις με το Παρίσι με στόχο να υπάρξει μια όσο το δυνατό μεγαλύτερη προσέγγιση των δύο ισχυρότερων οικονομικών της ΕΕ για τη Σύνοδο Κορυφής των 28 ηγετών της Ένωσης στις 22 και 23 Μαρτίου, με τις πρώτες προτάσεις να μπορούν να «κλειδώσουν» στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Αυτά τα πρώτα βήματα θα μπορούσαν να είναι η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο όπως και η καταγραφή προόδου στην περαιτέρω τραπεζική ενοποίηση και η αντιμετώπιση στην εταιρική φοροδιαφυγή.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί πως παρά το ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πήγε στα χέρια του SPD, η δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει το Βερολίνο δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα, με την Άγκελα Μέρκελ να είναι αυτή που θα έχει τον πρώτο λόγο στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας.

Κάτι που σημαίνει πως οι αλλαγές που θα επιχειρηθούν δεν πρόκειται να είναι κοσμογονικές και άμεσες, τουλάχιστον έτσι όπως διαφαίνεται μέχρι σήμερα με τον ισχύοντα συσχετισμό δυνάμεων.

Η άλλη μεγάλη «κολόνα» της ΕΕ, η Γαλλία, επιμένει να διαφωνεί και να ζητά ταχύτερη και ευρύτερη προώθηση των μεταρρυθμίσεων, όπως προέκυψε και από τις δηλώσεις που έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν, Μπρούνο Λεμέρ.

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το Politico στο Παρίσι, ο Γάλλος αξιωματούχος απάντησε σε ερώτηση για το πως «είδε» τη συμφωνία για κυβέρνηση στη Γερμανία, πως «εάν κάποιος πιστεύει στην Ευρώπη, πρέπει να πιστεύει στη γαλλογερμανική συνεργασία. Είναι προτεραιότητα αυτή η σχέση να είναι συνεχής και φιλική».

Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται στην ΕΕ, ο κ. Λεμέρ είπε ότι οι ηγέτες της Ένωσης πρέπει να συμφωνήσουν στο να μειώσουν τους οικονομικούς κινδύνους και να «απλώσουν» τις τυχόν συνέπειες σε όλες τις χώρες-μέλη της Ένωσης.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ σημείωσε, με νόημα προς το Βερολίνο, ότι «οι τεχνικές δυσκολίες δεν πρέπει να στέκονται εμπόδιο στην πολιτική πρόοδο».

Αν σου άρεσε κάνε