Ιούλιος 2017: Ένας από τους θερμότερους μήνες στην ιστορία
Συγκεκριμένα, ήταν στατιστικά παρόμοιος με τον Ιούλιο του 2016 και ένας από τους θερμότερους μήνες εδώ και 137 χρόνια που υπάρχουν αρχεία, πίσω από τον Αύγουστο του 2016, που έθεσε το ρεκόρ για το θερμότερο μήνα στην ιστορία.
Το ρεκόρ του Ιουλίου του 2017 είναι αξιοσημείωτο διότι συνέβη χωρίς την επιρροή κάποιου φυσικού κλιματικού φαινομένου, όπως το Ελ Νίνιο. Ένα ισχυρό Ελ Νίνιο, σε συνδυασμό με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή ήταν ο λόγος που το 2016 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος από τότε που ξεκίνησαν οι αξιόπιστες μετρήσεις το 1880.
Επιπλέον, η υψηλή επίδοση μέσης θερμοκρασίας σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού όπου μεγάλα τμήματα της Αρκτικής βιώνουν θερμοκρασία κάτω από το μέσο όρο. Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία κατά τον Ιούλιο του 2017 ήταν 0,83 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του μήνα, σύμφωνα με την NASA, που χρησιμοποιεί ως αναφορά την περίοδο 1951 έως 1980.
Μόνο ο Ιούλιος του 2016 σημείωσε παρόμοια υψηλή θερμοκρασία, ενώ όλοι οι προηγούμενοι μήνες του Ιουλίου ήταν περισσότερο από 0,1 βαθμό ψυχρότεροι, αναφέρει το δελτίο τύπου της NASA.
Ο Ιούλιος είναι συνήθως ο πιο ζεστός μήνας του πλανήτη κάθε χρόνο, και παρουσιάζει όλο και συχνότερα κύματα καύσωνα, πυρκαγιές και πλημμύρες, λόγω της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Τα φετινά κύματα καύσωνα και πυρκαγιές προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά και τη νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Ελλάδας. Εξάλλου, στις 21 Ιουλίου, η Σαγκάη της Κίνας, με πληθυσμό 24 εκατομμύρια κατοίκους, σημείωσε ρεκόρ θερμοκρασίας από το 1872 που άρχισαν οι καταγραφές.
Τα στοιχεία της NASA είναι προκαταρκτικά και ενδέχεται να αλλάξουν καθώς εξετάζονται περισσότερα δεδομένα, σύμφωνα με τον Γκάβιν Σμιντ, διευθυντή του Ινστιτούτου Γκόνταρντ της NASA. Άλλες υπηρεσίες, όπως η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ και η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα δημοσιεύσουν σύντομα τα δικά τους δεδομένα για τον Ιούλιο, τα οποία ενδέχεται να διαφέρουν ελαφρώς με της NASA λόγω διαφορετικών κριτηρίων αναφοράς, αλλά αναμένεται να είναι σε γενική συμφωνία.
Συνολικά, το 2017 εκτιμάται πως θα καταγραφεί ως το δεύτερο θερμότερο έτος στην ιστορία, μετά το 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πλανήτης δεν έχει σημειώσει ψυχρότερο μήνα από το μέσο όρο, από τον Δεκέμβριο του 1984.