Γιατί η Κομισιόν επιταχύνει την επίλυση του Σκοπιανού;
Το μήνυμα που έστειλε η Κομισιόν προς τις 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ήταν ξεκάθαρο: Κανένα κράτος δεν πρόκειται να γίνει μέλος της Ένωσης εάν δεν επιλυθούν οι διμερείς διαφορές. Το αυτό πρόκειται να τονίσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε Αθήνα και Σκόπια. Προς το 2025 (ή πιο μετά) η ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.
Τα έξι κράτη των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία) που έχουν «χτυπήσει την πόρτα» των Βρυξελλών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει πρώτα και πριν απ' όλα να έχουν λύσει όλα τα ζητήματα διμερών σχέσεων που παραμένουν ανοιχτά στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε η Κομισιόν την Τρίτη κατά την παρουσίαση του κειμένου για την καλύτερη συνεργασία των ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων από την Κομισιόν.
Οι συγκεκριμένες θέσεις αφορούν σε μεγάλο βαθμό και το Σκοπιανό, με τα μηνύματα που απεστάλησαν προς την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια από τις Βρυξέλλες να είναι πως υπάρχει η θέληση για την άμεση υπαγωγή της ΠΓΔΜ στην Ένωση και την επίλυση της κόντρας με την Ελλάδα για τη χρήση του όρου «Μακεδονία».
Οι προϋποθέσεις για την ένταξη
Προς την ΠΓΔΜ, αλλά και τις υπόλοιπες πέντε χώρες, τονίζεται ότι θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές προσπάθειες για την ενίσχυση του κράτους δικαίου (σύμφωνα πάντα με την ΕΕ), την περικοπή φαινομένων διαφθοράς, την καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος και μια πλατιά εφαρμογή άλλων δημοκρατικών μέτρων, όπως σημειώνεται στο κείμενο.
«Η ένταξη στην ΕΕ είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια τεχνική διαδικασία. Είναι μια επιλογή που κάνει συνειδητά μια γενιά, βασισμένη σε θεμελιώδεις αρχές που κάθε χώρα πρέπει να αποδεχτεί με θέρμη, από τις εξωτερικές και περιφερειακές σχέσεις μέχρι του τι μαθαίνουν τα παιδιά στα σχολεία» αναφέρει η Κομισιόν.
Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να φτάσει στα Σκόπια στις 25 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο μιας εβδομαδιαίας περιοδείας που θα ξεκινήσει στις 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με «αφετηρία» τα Σκόπια.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να τονίζει προς την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων πως προκειμένου να αρχίσει η ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ θα πρέπει να τερματιστεί το χρονίζον πρόβλημα του Μακεδονικού και θα καλέσει την ΠΓΔΜ να εντείνει τις προσπάθειες της για συμφωνία με την Ελλάδα αναφορικά με το ονοματολογικό.
Οι παραινέσεις των Βρυξελλών
Εξάλλου, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι 6 χώρες για την περαιτέρω προσέγγιση με την Ένωση, τονίζεται πως «σήμερα, σε αυτές τις χώρες παρουσιάζονται ξεκάθαρα σημάδια "αιχμαλωσίας" του κράτους, με δεσμούς του οργανωμένου εγκλήματος και παρουσίας διαφθοράς στις κυβερνήσεις και στον κρατικό μηχανισμό. Ακόμα, παρατηρούνται φαινόμενα αλληλοσύγκρουσης των δημοσίων και ιδιωτικών συμφερόντων.
Εάν δεν αλλάξουν αυτά, καμία από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν πρόκειται να θεωρηθεί πως διαθέτει μια εύρωστη και λειτουργική οικονομία» τονίζεται στην έκθεση της Κομισιόν.
Οι Βρυξέλλες αναφέρουν ακόμα πως οι κυβερνήσεις των 6 χωρών θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη στρατηγική κατεύθυνση και τη δέσμευση τους προς την ΕΕ. Αυτές (οι κυβερνήσεις) θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη προκειμένου να γίνει πραγματικότητα αυτή η ιστορική ευκαιρία».