Νέα κρίση στην κορεατική χερσόνησο φέρνουν Ουάσινγκτον - Σεούλ
Καινούργιες κινήσεις θα δοκιμάσουν ξανά την αντοχή της Πιονγιάνγκ, ενώ βρετανικό think tank λέει στο Λονδίνο να ετοιμάζεται για πόλεμο.
Παρά την -επιφανειακή, όπως αποδεικνύεται- αποκλιμάκωση στην ένταση μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ, η κρίση στην κορεατική χερσόνησο αναμένεται να αναζωπυρωθεί για ακόμα μια φορά, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ Νότιας Κορέας και ΗΠΑ που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με την ονομασία Ulchi Freedom Guardian (UFG).
Οι ασκήσεις, στις οποίες συνολικά θα συμμετάσχουν πάνω από 25.000 άτομα μόνο από το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ξεκινούν παραδοσιακά κάθε χρόνο στις 22 Αυγούστου και ολοκληρώνονται στις 2 Σεπτεμβρίου και φέτος έχουν την ιδιαιτερότητα να διεξάγονται σε μια εποχή που φαίνεται πως δεν υπάρχει μόνο ένας ηγέτης με πυρηνικά όπλα, έτοιμος να... πατήσει το κουμπί. Και αυτό γιατί από φέτος ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ-ουν απέκτησε ανταγωνιστή στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλτ Τραμπ.
Η διεξαγωγή της UFG κάθε χρόνο έφερνε σε καθεστώς ετοιμότητας την Πιονγιάνγκ αλλά τώρα τα πνεύματα είναι ιδιαίτερα τεταμένα, μετά από τις εκατέρωθεν απειλές που έχουν ανταλλάξει τις τελευταίες 7 εβδομάδες οι δύο πλευρές. Και παρ' ότι μία μερίδα του αμερικανικού Τύπου σημείωνε πως φέτος η UFG θα έχει λιγότερο επιθετικό χαρακτήρα από άλλες χρονιές, καθώς η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να κλιμακώσει την κόντρα με τη Β. Κορέα, ο αριθμός των Αμερικανών που θα λάβουν μέρος στα στρατιωτικά γυμνάσια, η εγγύτητα σε σχέση με τα βορειοκορεατικά σύνορα όπου η άσκηση πραγματοποιείται καθώς και το γεγονός ότι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις παγκοσμίως, φανερώνουν πως μάλλον οι Βορειακορεάτες μάλλον δε μοιράζονται τη λογική των αμερικανικών media.
Ερωτηματικά από τη στάση της Νότιας Κορέας
Στην UFG θα συμμετάσχουν και συνολικά 50.000 Νοτιοκορεάτες (στρατιωτικό και διοικητικό προσωπικό), ωστόσο εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις προ ημερών από τον πρόεδρο της χώρας Μουν Τζάε-ιν, ο οποίος θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα προς τον Ντόναλτ Τραμπ είχε αναφέρει πως «την κρίση με τη Β. Κορέα μπορούμε να τη διαχειριστούμε μόνοι μας και να τη λήξουμε ειρηνικά.
Είμαι σίγουρος πως οι ΗΠΑ θα σταθούν με ψυχραιμία στο ύψος των περιστάσεων», σε ένα μήνυμα - προτροπή προς την Ουάσινγκτον να σταματήσει τα σχόλια που δυναμιτίζουν το κλίμα στην περιοχή.
Οι δηλώσεις αυτές δεν έρχονται ως ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς ο Τζάε-ιν έχει επιλέξει να χαμηλώσει την επιθετική ρητορική κατά της Πιονγιάνγκ από τα επίπεδα που την εξέφραζαν οι προκάτοχοι του.
«Ετοιμαστείτε για γενικευμένο πόλεμο» λέει βρετανικό think tank στην Τερέζα Μέι
Μένοντας στην κορεατική κρίση, αλλά μεταφερόμενοι στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Βρετανία, αίσθηση προκάλεσε η ανάλυση από το think tank Royal United Services Institute for Defence and Security Studies (RUSI), το οποίο είναι από τις παλαιότερες δεξαμενές σκέψεων για στρατιωτικά και αμυντικά θέματα στη χώρα.
Οι αναλυτές του RUSI προτρέπουν την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι να αρχίζει να προετοιμάζεται για ένα γενικευμένο πόλεμο μεταξύ της Β. Κορέας, των ΗΠΑ και των συμμάχων των Αμερικανών που θα προκύψει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Από την ένοπλη σύρραξη θα μπορούσαν να υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί από τη Νότια και τη Βόρεια Κορέα μέσα σε λίγες μόνος εβδομάδες, ενώ σε περίπτωση που εμπλακούν και τρίτες χώρες η εικόνα θα είναι αναπόφευκτα πιο καταστροφική.
Σημειώνεται πως εάν και το RUSI έχει κάνει στο παρελθόν αναλύσεις που θεωρούνταν ακραίες και που θύμισαν σκηνές από το τέλος του κόσμου, είναι η πρώτη φορά που καταπιάνεται με το θέμα της κορεατικής κρίσης.
Και αν συνυπολογιστεί πως το εν λόγω think tank διαθέτει κύρος ανάμεσα στους κόλπους της βρετανικής διπλωματίας, τότε το Λονδίνο έχει αρχίσει και αγχώνεται για το μέλλον του κορεατικού θέματος, τουλάχιστον σε παρασκηνιακό επίπεδο.