Παραμένει σε ισχύ η πολιτική Σόιμπλε στην Ευρωζώνη, λένε οι Γερμανοί
Στις κινήσεις του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και προσωπάρχη της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, Πέτερ Άλτμαιερ, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας αναφέρεται μερίδα του γερμανικού Τύπου την Τετάρτη.
Όπως μεταφέρει η Deutsche Welle, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σημειώνει σε σχετικό άρθρο της, που τιτλοφορείται Ευρω-μεταρρύθμιση: ο Άλτμαιερ αναχαιτίζει προσδοκίες», πως ο διευθυντής της καγκελαρίας Πέτερ Άλτμαιερ, έμπιστος συνεργάτης της Άγκελα Μέρκελ και μέχρι νεωτέρας αντικαταστάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών «διέψευσε τις ελπίδες πολλών κρατών-μελών της Ευρωζώνης για επαναπροσδιορισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής που ασκεί η Γερμανία».
Ο Άλτμαιερ είχε αποφασιστική συμβολή στο κείμενο της συμφωνίας μετά τις διερευνητικές επαφές Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών για μία νέα εκδοχή του «μεγάλου συνασπισμού». Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, «το κεφάλαιο για την ευρωπαϊκή πολιτική είχε αφυπνίσει προσδοκίες, ιδιαίτερα σε χώρες της νότιας Ευρώπης, ότι το Βερολίνο θα αποχαιρετούσε την πολιτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ευρώ. Αλλά ο Άλτμαιερ διευκρίνισε ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να αλλάξει στάση στο ζήτημα της τραπεζικής ένωσης. Και ότι θα ήταν διατεθειμένη να διαπραγματευθεί για μία ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων μόνο αφότου μειωθεί το ρίσκο στους ισολογισμούς των τραπεζών. Αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, θα πρέπει πρώτα να απαντηθεί το ερώτημα τί ακριβώς θα κάνει το Ταμείο».
Από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) βλέπει διαφορετική προσέγγιση από την «πολιτική Σόιμπλε» στο ζήτημα της τραπεζικής ένωσης. «Σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιταλία το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υπερβολικά υψηλό, ενώ δεν έχουν εκλείψει και άλλοι κίνδυνοι. Κι όμως, ο Άλτμαιερ κάνει λόγο για έναν οδικό χάρτη (προς την τραπεζική ένωση) στα πρότυπα της Συνθήκης του Μάαστριχτ για την καθιέρωση του ευρώ. Βήμα προς βήμα θα έρθει η κοινή εγγύηση καταθέσεων. Και το κυριότερο: υποτίθεται ότι θα είναι μη αναστρέψιμη», παρατηρεί η εφημερίδα.