Νταβός 2018: Αγαπητέ κ. Τραμπ, από εδώ ο αντίπαλος σας, η Κίνα
Όλοι οι προβολείς στο Παγκόσμιο Επενδυτικό Φόρουμ που ξεκινά σήμερα θα είναι στραμμένοι στον πρόεδρο των ΗΠΑ και κυρίως στη ομιλία του Ντόναλτ Τραμπ που θα σηματοδοτήσει το κλείσιμο του Νταβός 2018 την Παρασκευή. Αλλά, θα ήταν χρήσιμο να προσεχθεί και ο ολοένα και μεγαλύτερος ρόλος της Κίνας μεταξύ της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ.
Το περσινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2017 είχε ως αδιαφιλονίκητο νικητή τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζίπινγκ και ειδικότερα το πόσο έντονα η χώρα βγήκε μπροστά και διεκδίκησε ρόλο πρωταγωνιστή στην παγκόσμια γεωπολιτική σφαίρα, λίγες μέρες πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ.
Φέτος, τα δεδομένα είναι κάπως διαφορετικά αλλά όχι εντελώς. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα είναι είναι παρόντας στο φετινό φόρουμ, που ξεκινά τις εργασίες σήμερα και θα είναι αυτός -από μια σειρά 34 αρχηγών κρατών που συμμετέχουν στις εργασίες του φόρουμ- που θα δώσει την τελευταία ομιλία την Παρασκευή.
Ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος που ταξιδεύει στο Νταβός από το 2000 και τον Μπιλ Κλίντον και με την ευκαιρία τους ενός έτους πίσω από το οβάλ γραφείο θα θελήσει να δώσει ένα μήνυμα στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου για επενδύσεις στις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος θα αναφερθεί μετ' επιτάσεως στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατάφερε να περάσει ως νόμο στην Ουάσινγκτον προς εβδομάδα.
Από την άλλη, με ενδιαφέρον αναμένεται το κατά πόσο ο Τραμπ θα μπορέσει να υπερασπιστεί του νομοθετικού του έργου, τη στιγμή η ομοσπονδιακή διακυβέρνηση των ΗΠΑ τελεί ακόμα υπό το shutdown της περασμένης Παρασκευής.
Η προσοχή και στην Κίνα
Σε ό,τι έχε να κάνει με τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, η κινεζική κυβέρνηση δεν πρόκειται να εκπροσωπηθεί σε επίπεδο κορυφής, όπως με την παρουσία του προέδρου Σι στο Φόρουμ του 2017. Ωστόσο, ο φετινός εκπρόσωπος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως... βαρετός. Ο λόγος για τον Λιου Χε, επικεφαλής Οικονομικών Υποθέσεων του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ο Λιου θα αφήσει και πάλι αιχμές κατά του οικονομικού προστατευτισμού, που προωθεί ο Τραμπ, ενώ αναμένεται να κάνει και εκτενή αναφορά στα οικονομικά «ανοίγματα» που προωθεί το Πεκίνο παγκοσμίως.
Τέλος, και ενδεικτικό τους ενδιαφέροντος για επενδύσεις και αλισβερίσια που θα «παίξουν» κατά τη διάρκεια του τριημέρου που θα διαρκέσει το φόρουμ, είναι πως ο ιδιωτικός τομέας θα έχει 1.900 συμμετέχοντες (επιχειρηματίες, ΜΚΟ, καλλιτέχνες κα).