Η Αυστρία εξετάζει τον εγκλεισμό των προσφύγων σε στρατόπεδα
Αποτροπιασμό προκαλούν οι σχεδιασμοί που απεργάζεται ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας και επικεφαλής του FPÖ, Χανς-Κρίστιαν Στράχε, για τον περιορισμό προσφύγων και μεταναστών στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης.
Όπως ανέφερε ο Στράχε, που αποτελεί τον κυβερνητικό εταίρο του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς, τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα εξετάζουν ως μέτρο για τους αιτούντες άσυλο, προτείνοντας να φιλοξενούνται σε στρατώνες που δεν χρησιμοποιούνται και να τους απαγορευτεί η έξοδος το βράδυ.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι πρόκειται για μέτρα, τα οποία έχουν συζητηθεί στο παρελθόν και τώρα είναι προς συζήτηση, όπως εάν πρέπει να επιβληθεί περιορισμός κυκλοφορίας των αιτούντων ασύλου από κάποια ώρα και μετά.
Όπως γράφει το Spiegel, ο κυβερνητικός συνασπισμός θέλει να σταματήσει τη μετανάστευση και να επιταχύνει τις διαδικασίες των αιτημάτων ασύλου, όπως φαίνεται από τη συμφωνία μεταξύ των δύο κόμματων.
Σχεδιάζει και άλλα αμφιλεγόμενα μέτρα για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, όπως για παράδειγμα το να πρέπει να παραδίδουν προσωρινά οι μετανάστες τα κινητά τους τηλέφωνα στις αρχές για να μπορούν αυτές να διαβάζουν ότι υπάρχει αποθηκευμένο.
Επίσης, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να καταβάλουν χρήματα, τα οποία εν μέρει θα χρηματοδοτούν τις βασικές υπηρεσίες τόσο για όσους αιτούνται άσυλο όσο και για άλλες κατηγορίες μεταναστών που βρίσκονται σε ανάγκη.
Έντονες αντιδράσεις
Τα παραπάνω προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, σύμφωνα με τη Die Welt, που χαρακτηρίζει την πρόταση Στράχε «θεαματική» και αναφέρει ότι ο υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, που ανήκει επίσης στο ακροδεξιό FPÖ, τη στήριξε κάνοντας λόγο για παραμονή των αιτούντων άσυλο προσφύγων σε στρατώνες για έξι μήνες.
Ο σοσιαλδημοκράτης Σύμβουλος Ενσωμάτωσης, Γιούργκεν Τσερνοχόρτσκι, τόνισε πως «είναι απίστευτο να θέλει κάποιος απλά να κλειδώσει τους ανθρώπους που έρχονται σε εμάς και προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους».
«Έκπληκτος με αυτές τις δηλώσεις γιατί οι άνθρωποι αυτοί είναι παιδιά» δήλωσε ο επικεφαλής του Ταμείου Κοινωνικής Ευημερίας της Βιέννης, Πέτερ Χάκερ.
Τα περί απαγόρευσης κυκλοφορίας και λοιπά αντιπροσφυγικά σχέδια δεν έχουν σχολιάσει ακόμα το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και το εθνικιστικό κόμμα των Ελευθέρων.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, δεν είναι σαφές τι πιστεύει ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, καθώς δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.
Τέλος, η DW σημειώνει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει κατά πόσο τα σχέδια αυτά είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά ήδη στις Βρυξέλλες υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός.