Ο πόλεμος του Μακρόν στα fake news και τα πρώτα θύματα της λογοκρισίας
Νομοθεσία που θα πατάξει τα fake news ετοιμάζεται να θεσπίσει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά την διάρκεια των προεκλογικών αγώνων, αποκαλώντας την συνεχή εξάπλωσή τους απειλή προς την Δημοκρατία.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους σε ετήσια πρωτοχρονιάτικη δεξίωση την Τετάρτη, ο Macron δήλωσε ότι σκοπεύει να αναθεωρήσει τους νόμους των ΜΜΕ της χώρας, προκειμένου να ενισχύσει τη διαφάνεια και να απαλείψει τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων στα κοινωνικά μέσα.
«Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τις φιλελεύθερες δημοκρατίες, πρέπει να έχουμε ισχυρή νομοθεσία», δήλωσε ο Macron, σύμφωνα με το Reuters. «Κατά την ώρα των εκλογών, στις πλατφόρμες διαδικτύου, οι κανόνες που ισχύουν για το περιεχόμενο δεν θα είναι ακριβώς ίδιοι».
Η νέα νομοθεσία θα ενίσχυε τον υπεύθυνο παρακολούθησης των ΜΜΕ της Γαλλίας, την CSA, να καταπολεμήσει τη διάδοση ψευδών ειδήσεων κατά τη διάρκεια των εκλογών και να επιβάλει περισσότερη διαφάνεια στη χορηγία περιεχομένου. Θα υπήρχε επίσης μια διάταξη έκτακτης ανάγκης που θα επέτρεπε στον δικαστή να διαγράψει το περιεχόμενο ή να αποκλείσει την πρόσβαση σε έναν ιστότοπο που θεωρείται ότι διαδίδει ψεύτικα νέα.
Η Macron έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τη Ρωσία και τις κρατικές εταιρείες των ΜΜΕ της χώρας για τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων προκειμένου να παρεμβαίνουν στη γαλλική προεδρική εκστρατεία. Η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών έχει επίσης εκφράσει «μεγάλη εμπιστοσύνη» ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε μια παρόμοια «εκστρατεία επιρροής» κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ το 2016 για να "υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στη δημοκρατική διαδικασία των ΗΠΑ».
Η Marine Le Pen, η ακροδεξιός υποψήφια των προεδρικών εκλογών η οποία ηττήθηκε από τον Macron πέρυσι, επιτέθηκε στον πρόεδρο για την προγραμματισμένη απαγόρευση των fake news.
Η Γαλλία «φίμωνε τους πολίτες της», δήλωσε η Le Pen σε μια σειρά από tweets την Τετάρτη, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ποιος θα αποφασίσει εάν μια είδηση είναι ψεύτικη; Δικαστές; Η κυβέρνηση;».
Η ανακοίνωση του Macron ήρθε λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Γερμανίας να εφαρμόσει νόμο εναντίον των fake news, τον αμφιλεγόμενο νόμο για την επιβολή του δικτύου, γνωστό και ως νόμο NetzDG. Ο γερμανικός νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου μετά από μια περίοδο χάριτος, απαιτεί όλες οι πλατφόρμες διαδικτύου με περισσότερους από 2 εκατομμύρια χρήστες να εφαρμόσουν ένα σύστημα για την αναφορά και τον καθαρισμό δυνητικά παράνομου περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων των fake news και των ρητρών μίσους.
Η λογοκρισία στα social media και η διαγραφή των tweets
Την ίδια ώρα, μεγάλος λόγος έχει αρχίσει να γίνεται για την λογοκρισία στα social media.
Μάλιστα, ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου θέμα με το πρώτο θύμα της εφαρμογής του νόμου στη Γερμανία.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η νομοθέτης Beatrix von Storch, από το ακροδεξιό κόμμα Alternative for Germany, έθιξε ένα αβλαβές tweet στα αραβικά το οποίο εστάλη από την κρατική αστυνομία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η οποία συχνά επικοινωνεί σε γλώσσα εθνικών μειονοτήτων. «Τι διάολο συμβαίνει σε αυτή τη χώρα;» τουίταρε. «Θέλετε να μαλακώσετε τις βάρβαρες, μουσουλμανικές, ομαδικές αρσενικές ορδές βιαστών με αυτόν τον τρόπο;»
Την Δευτέρα το tweet της είχε εξαφανιστεί και ο λογαριασμός της στο twitter ήταν προσωρινά εκτός λειτουργίας. Δημοσίευσε επίσης ένα screenshot από το tweet της στο facebook το οποίο είδε επίσης μετά από λίγο να διαγράφεται. Η Alice Weidel συνεπικεφαλής στο AfD υπερασπίστηκε τη συνεργάτη της γράφοντας στο twitter «Λογοκρισία! Οι αρχές μας παραδίδονται σε εισαγόμενα, αρπακτικά, αγωνίζοντα, μαχαιροβόρα όπλα μεταναστών. Η Beatrix von Storch ορθά επικρίνει τη γερμανική αστυνομία για το tweet της στα αραβικά - και το προφίλ της κλείνει».
Εάν οι διαγραφές συνεχιστούν, το AfD είναι πιθανό να συνεχίσει το θέμα στα δικαστήρια: Τα μηνύματα κατά των μεταναστών στα social media είναι ο πρωταρχικός τρόπος με τον οποίο το κόμμα διατηρεί την υποστήριξή του. Πριν εξαφανιστούν από τον εθνικό διάλογο της Γερμανίας, θα μετατοπίσουν τη στρατηγική τους σε κάτι πιο ευπροσάρμοστο στα δίκτυα, ίσως ακόμη και στην ασιωπαϊκή γλώσσα των αντιφρονούντων κομμουνιστικής εποχής.
H Von Storch δοκιμάζει ήδη τα... νερά, γράφοντας σαρκαστικά: «Δεν υπάρχουν βάρβαροι ανάμεσα στις ορδές ανδρών ομαδικών βιασμών, ειδικά όχι όταν είναι Μουσουλμάνοι. Το θεωρώ ότι είναι φανταστικό ότι αισθάνονται καλά εδώ και διασκεδάζουν. Άρα;». Αυτή η πρόταση φάνηκε πολύ μπερδεμένη στο twitter για να την διαγράψει.