Brexit: Τέσσερα σενάρια και το χρονοδιάγραμμα του 2018
Τα δύσκολα είναι μπροστά για την βρετανική κυβέρνηση της Τερέζα Μέι που θα κληθεί να χειριστεί ένα πολύ δύσκολο πακέτο εν όψει των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για την οριστική αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα υπάρξουν σε διπλωματικό, οικονομικό και εν γένει γεωπολιτικό επίπεδο για χρονιά που ξεκίνησε πριν από τρεις μέρες είναι αυτό του Brexit, με το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες να πρέπει να έχουν κατασταλάξει μέχρι το τέλος του 2018 στο μέλλον των εμπορικών σχέσεων που θα έχουν οι δύο πλευρές μετά την οριστική έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχουν τέσσερα βασικά σενάρια στα οποία θα μπορούσαν να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις εντός του έτους:
Το πρώτο και πιθανότερο σενάριο με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών, είναι η επίτευξη ενός περιγράμματος της συμφωνίας. Η ΕΕ δε θα υποχωρήσει από τις θέσεις που έχει εκφράσει την ώρα που η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δε θα μπορεί να πείσει το κόμμα της (Τόρις) να δεχτεί τις υποχωρήσεις που χρειάζονται για παραμονή στην κοινή αγορά. Παράλληλα, το βορειοϊρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP, στηρίζει έμμεσα με ψήφο ανοχής τους Τόρις) μετ' εμποδίων θα δεχθεί κάποιες από τις θέσεις της ΕΕ προκειμένου να να διατηρήσει ανοιχτά τα σύνορα με την Ιρλανδία. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία θα καθυστερήσουν περαιτέρω.
Το δεύτερο πιθανότερο σενάριο είναι αυτό του αδιέξοδο και κάνει λόγο για μη επίτευξη συμφωνίας στο κομμάτι των εμπορικών σχέσεων. Σε περίπτωση που το DUP δεν αποδεχτεί τελικά τους όρους στους οποίους έχει συμφωνήσει η Μέι με την Κομισιόν, η κυβέρνηση των Τόρις θα πέσει και θα προκηρυχθούν εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής το Νοέμβριο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πιθανός νικητής των εκλογών θα είναι ο Τζέρεμι Κόρμπιν και οι Εργατικοί, με τον τωρινό επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παίρνει τη θέση της Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η ΕΕ θα μπορούσε να προτείνει προς το Λονδίνο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης.
Το τρίτο σενάριο κάνει λόγο για ολική διαφωνία μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ, καθώς η Μέι αποτυγχάνει να βρει λύση στο θέμα των εμπορικών σχέσεων, των οικονομικών αποζημιώσεων προς την ΕΕ και το ζήτημα με τα ιρλανδικά σύνορα. Αυτό θα σήμαινε πλήρη κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, που θα έπρεπε να επανεκκινήσουν από την αρχή.
Το τελευταίο και λιγότερο πιθανό σενάριο είναι όλα να κυλήσουν ομαλά. Το ΗΒ θα πείσει την ΕΕ να δεχτεί μια εμπορική συμφωνία όπως η CETA (το πλαίσιο συνεργασίας που έχουν συμφωνήσει οι Βρυξέλλες με τον Καναδα), αλλά περισσότερο διευρυμένη, ενδεχόμενο που μέχρι και σήμερα δε φαίνεται πως μπορεί να «περπατήσει». Ακόμα, η κυβέρνηση της Μέι πείθει την Κομισιόν να υπογράψει μια πλήρη συμφωνία για το μέλλον των εμπορικών σχέσεων πριν από την μέρα που θα επικυρωθεί και τυπικά το Brexit, επιτρέποντας μια ομαλή- και ιδιαίτερα θετική για τα βρετανικά συμφέροντα- περίοδο μετάβασης.
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω σενάρια, το μοναδικό που θεωρείται δεδομένο μέχρι στιγμής είναι πως το κλίμα για την Τερέζα Μέι είναι ιδιαίτερα αρνητικό, πρώτα απ' όλα στο εσωτερικό της Βρετανίας και όχι τόσο πολύ από τις Βρυξέλλες. Και τηρουμένων των φωνών που έχουν αρχίσει να εκφράζονται ακόμα και από το εσωτερικό του κόμματος της, πολύ δύσκολα θα μπορούσε η συντηρητική ηγέτιδα να παραμείνει στην εξουσία του ΗΒ για όλη τη διάρκεια του 2018.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις βασικές ημερομηνίες για το Brexit εντός του τρέχοντος έτους:
-29 Ιανουαρίου, Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ προκειμένου να υπογράψουν και τυπικά την έναρξη των συζητήσεων για τη μετάβαση του Brexit.
-23 Φεβρουαρίου, Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ
-22 & 23 Μαρτίου, Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, Επίσημη έναρξη συζητήσεων για την εμπορική συμφωνία σε επίπεδο αρχηγών των χωρών - μελών
-17 Μαΐου, Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ
-28 &29 Ιουνίου, Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ
-30 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου, Συνέδριο των Τόρις
-18 & 19 Οκτωβρίου, Εκπνέει η προθεσμία για την επίτευξη ενός περιγράμματος της συμφωνίας το οποίο θα πρέπει να υπερψηφιστεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
-13 & 14 Δεκεμβρίου, Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.