Μετ' εμποδίων οι συζητήσεις για το μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία
Συνεχίζονται οι δυσκολίες για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία με τη συμμετοχή της Χριστιανική Ένωσης (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), με κορυφαία ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και το προσφυγικό να φαίνεται πως παραμένουν άλυτα μεταξύ των τριών κομμάτων και αυτό ενώ στις 7 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η πρώτη διερευνητική συνάντηση κορυφής για το σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο.
Ο αντιπρόεδρος του SPD, Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ, δήλωσε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse πως «το CDU και το CSU εξαρτώνται από εμάς διότι η Τζαμάικα έχει αποτύχει. Συνέχιση της ίδιας πολιτικής δεν επιτρέπεται να υπάρξει. Είναι εντελώς ανοικτό εάν κατά τις διερευνητικές συζητήσεις θα συμπέσουμε σε θέματα ουσίας και τρόπου διακυβέρνησης και εάν θα οικοδομηθεί επαρκής εμπιστοσύνη. Ο μεγάλος συνασπισμός δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί δεδομένος. Η κυβέρνηση μειοψηφίας παραμένει μια πιθανότητα έστω και αν η καγκελάριος Μέρκελ δεν θέλει να το παραδεχτεί».
Ορισμένες δηλώσεις στελεχών του CDU/CSU μου δημιουργούν μεγάλες αμφιβολίες για την βούλησή των κομμάτων τους να σχηματίσουν από κοινού μετο SPD κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ο οποίος κατηγόρησε επίσης τα κόμματα αυτά ότι «κάνουν επίδειξη δυνάμεως».
Υπενθυμίζεται ότι Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες προτίθενται στις 7 Ιανουαρίου να διερευνήσουν εάν είναι δυνατός ο σχηματισμός νέου μεγάλου συνασπισμού.
Η καθυστέρηση της έναρξής τους οφείλεται στο γεγονός ότι προς τα τέλη της εβδομάδας, από την Πέμπτη, η κοινοβουλευτική ομάδα του CSU θα συζητήσει κεκλεισμένων των θυρών τις προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών.
«Εάν συμπέσουμε επί της ουσίας θα πρέπει να συναινέσουμε στο μεγάλο συνασπισμό», δήλωσε ο Γιόακιμ Χέρμαν, ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας στις εφημερίδες του εκδοτικού οργανισμού Funke, αποκλείοντας όμως αλλαγές στο ασφαλιστικό : «Στο θέμα αυτό δεν βλέπω κανένα περιθώριο», τόνισε.
«Για να μην συνεχίσει η Γερμανία να είναι πόλος έλξης των προσφύγων από όλον τον κόσμο θέλουμε να μειωθούν οι κοινωνικές παροχές για όσους αιτούνται ασύλου», δήλωσε επίσης ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επικεφαλής του CSU Βαυαρίας, στην «Münchner Merkur». Επιπλέον, τόνισε ότι το CSU «θέλει να λαμβάνουν οι πρόσφυγες παροχές μόνον εφόσον έχει διευκρινισθεί η ταυτότητα τους χωρίς να υπάρχει καμιά αμφιβολία»