Καίγονται δέκα ελληνικά χωριά τρεις μέρες στην Αλβανία: Έγινε στάχτη οικολογικό πάρκο
Οι κάτοικοι φοβούνται για τις περιουσίες τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν κι εκείνοι στην κατάσβεση της μεγάλης αυτής πυρκαγιάς.
Σημειώνεται πως η χώρα μας ανταποκρίθηκε ευθύς αμέσως στην έκκληση της Αλβανίας για βοήθεια στην ΕΕ.
Ειδικότερα, στον δήμο Δρόπολης στο χωριό Γράψη δύο σπίτια, ένας ναός και μια αποθήκη κάηκαν και απειλήθηκε η ζωή τριών ηλικιωμένων. Ένας παλιός ναός κάηκε και στη Φράστανη, ενώ εστία φωτιάς απειλεί μεγάλη αποθήκη υγραερίου και αρκετές παραγωγικές μονάδες στους Γεωργουτσάτες.
Δύο ελληνικά καναντέρ συμμετέχουν από τις πρώτες πρωινές ώρες στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στα ελληνικά μειονοτικά χωριά της Αλβανίας. Τα καναντέρ ρίχνουν νερό στα πιο επικίνδυνα μέτωπα, στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Βουλιαράτι και Δρόβιανη, ενώ η φωτιά έσβησε στα χωριά Γεωργουτσάτι και Ζερβάτι. Έντονα είναι τα μέτωπα πυρκαγιών και στην περιοχή της Μουζίνας και του Καρδικακιού στο Δήμο της Φοινίκης.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την αποστολή βοήθειας στη γειτονική χώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δήλωσε: «Ανταποκρινόμαστε στο αίτημα για βοήθεια στα βορειοηπειρωτικά χωριά, όπως κάνουμε πάντα όπου μας ζητείται. Και πριν από λίγες μέρες ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της Αλβανίας για βοήθεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών σε άλλες περιοχές, αλλά τώρα υπάρχει ένας λόγος παραπάνω, καθώς οι πυρκαγιές είναι κοντά στα ελληνικά σύνορα και στα χωριά της ελληνικής μειονότητας που πάντα στηρίζουμε. Στέλνουμε ο,τι καλύτερο έχουμε για να συνδράμουμε ώστε να μην κινδυνέψουν άνθρωποι και περιουσίες».
Νωρίτερα την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφασή της να συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αλβανία, χρηματοδοτώντας, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, την αποστολή δύο αεροσκαφών πυρόσβεσης από την Ελλάδα στις πληγείσες από την πυρκαγιά αλβανικές περιοχές. Ανακοινώνοντας την απόφαση της Επιτροπής, ο αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, Κύπριος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, χαιρέτισε τη γενναιόδωρη, όπως τη χαρακτήρισε, στάση της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ένα παράδειγμα έκφρασης αλληλεγγύης προς την πληττόμενη Αλβανία.