Η άλλη κόντρα πυρηνικών δυνάμεων, μεταξύ Κίνας - Ινδίας
Η περιοχή των Ιμαλαΐων έχει γίνει πεδίο ιδιαίτερα έντονης αντιπαράθεσης για το Πεκίνο και το Νέο Δελχί, ενώ στο σημείο προωθούνται στρατιωτικές δυνάμεις.
Την ώρα που τα βλέμματα της διεθνούς κοινής γνώμης είναι στραμμένα στην κορεατική χερσόνησο και στην ένταση που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ, σε ένα άλλο σημείο της Ασίας ελοχεύει το ξέσπασμα μιας γεωπολιτικής κρίσης μεταξύ δύο άλλων δυνάμεων που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο, της Κίνας και της Ινδίας.
Η διένεξη λαμβάνει χώρα στην πεδιάδα του Ντοκλάμ, μια περιοχή που διεκδικείται από την Κίνα, την Ινδία και το Μπουτάν, με το ινδικό στρατό να διατάζει την εκκένωση ενός χωριού στην περιοχή. Η διαταγή των Ινδών έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά από αύξηση του επιπέδου πολεμικής ετοιμότητας του κινεζικού στρατού στο «11» από το Πεκίνο, απειλώντας το Νέο Δελχί και την κυβέρνηση Μόντι πως μπορεί να διεξάγει μια -μικρής κλίμακας- στρατιωτική επιχείρηση για να εκδιώξει τους Ινδούς από την αμφισβητούμενη περιοχή των Ιμαλαΐων.
Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, όταν οι Κινέζοι ξεκίνησαν να χτίζουν δρόμο στην ευρύτερη περιοχή, με το Μπουτάν να διαμαρτύρεται έντονα για αυτή την κίνηση.
Η διαταγή εκκένωσης του χωριού στην οποία προχώρησε ο ινδικός στρατός προκάλεσε την οργή του Πεκίνου, που ζήτησε την άμεση απομάκρυνση των Ινδών με την αιτιολογία πως παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Κίνας.
Ανεβάζοντας ακόμα παραπάνω τους τόνους, το υπουργείο Άμυνας της Κίνας ανέφερε πως οι Ινδοί στρατιώτες πρέπει άμεσα να αποχωρήσουν από το Ντοκλάμ εάν δε θέλουν τη διακήρυξη πολέμου.
Οι διεθνείς αναλυτές σημειώνουν πως η Κίνα εμφανίζεται διατιθεμένη να προχωρήσει τελικά σε μια μικρής κλίμακας πολεμική εμπλοκή εάν η Ινδία επιμείνει στην εμπλοκή στην περιοχή, ενώ ινδικά media αναφέρουν πως η κυβέρνηση του Μόντι μεταφέρει βαρύ οπλισμό στην περιοχή και είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα.
Η ελεγχόμενη από το Πεκίνο εφημερίδα China Dialy, προ ημερών σε άρθρο της με τίτλο «Το Νέο Δελχί πρέπει άμεσα να συνέλθει» έγραψε ότι «το παράθυρο για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Ντοκλάμ στενεύει καθώς εισέρχεται στην 7η εβδομάδα. Η αντίστροφη μέτρηση για μια σύγκρουση μεταξύ των δύο (χωρών) έχει αρχίσει και ο χρόνος στερεύει» ανέφερε η κινεζική εφημερίδα.
Σημειώνεται πως η διαφορά των δύο χωρών αφορά σε μια περιοχή με έκταση σχεδόν όση και η Ελλάδα η οποία ωστόσο βρίσκεται σε εξαιρετικά μεγάλο υψόμετρο πάνω από τα 4.000 μέτρα και είναι αραιοκατοικημένη.
Αυτή η περιοχή, ωστόσο, έχει ήδη προκαλέσει μια σύρραξη και οι Κινέζοι διαμηνύουν τώρα στην Ινδία με απειλητικό ύφος ότι θα έχουν μεγαλύτερες απώλειες από το 1962, όταν και είχαν μετρήσει απώλειες 2.000 στρατιωτών μέσα σε μόλις 1 μήνα ένοπλων συγκρούσεων.