EU Leaders Move to Next Stage of Brexit Discussions

Τα εμπόδια προς Μέρκελ - Μακρόν για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 18/12/17, 06:51
Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος έχουν δεσμευτεί σε ένα χρονοδιάγραμμα για αλλαγές στο σύνολο της ΕΕ που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Το ερώτημα είναι: Κατά πόσο και μέχρι ποιο βαθμό θα υπάρξουν υποχωρήσεις στη διελκυστίνδα Βερολίνου - Παρισιού;

Η μεγαλύτερη είδηση που προέκυψε από την τελευταία μέρα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, μετά από την επικαιροποίηση του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων για το Brexit, ήταν η κοινή συνέντευξη Τύπου της Άγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν. Και αυτό γιατί η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος φανέρωσαν την πρόθεση τους να εργαστούν μαζί για ένα κοινό πλαίσιο στις αλλαγές που αναμένεται να υπάρξουν μέσα στο 2018 στη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο να παρουσιάσουν ένα ενιαίο πλαίσιο προτάσεων για τον ερχόμενο Μάρτιο και στην τελική παρουσίαση αυτών των θέσεων προς την Κομισιόν και τις άλλες χώρες της ΕΕ μέχρι τον Ιούλιο.

Η Μέρκελ ανέφερε πως συμφωνήθηκε το ότι «στοχεύουμε σε μια τραπεζική ένωση» και ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα διαπραγματευτούν τα βήματα προς αυτό το στόχο.

Ο Μακρόν είπε αναφορικά με τον κοινό προϋπολογισμό των χωρών-μελών της Ευρωζώνης πως το σημαντικό είναι πρώτα να ορίσουμε τους σκοπούς που θα έχει ο κοινός προϋπολογισμός και μετά να δούμε το μέγεθος του.



Ωστόσο, παρά το θετικό κλίμα που φάνηκε να υπάρχει στις δηλώσεις των δύο, το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε μεταξύ της Μέρκελ και του Μακρόν μπορεί τελικά να φανεί αρκετά αισιόδοξο, ειδικότερα από τη στιγμή που επικρατεί αβεβαιότητα στο Βερολίνο για το σχηματισμό κυβέρνησης υπό την Μέρκελ.

Αυτό γιατί η Χριστινιακή Ένωση (CDU/CSU) της οποίας ηγείται η Μέρκελ έχει δηλώσει πως είναι κάθετα αντίθετη στις προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς για το μέλλον της ΕΕ, θέσεις που φέρονται να είναι πολύ κοντά στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Μακρόν. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το κατά πόσο το CDU θα υποχωρήσει σε αυτές τις θέσεις προκειμένου να κλείσει συμφωνία με το SPD για το σχηματισμό κυβέρνησης μέσω της ανανέωσης του μεγάλου συνασπισμού.

Η έντονη ρητορική που έχουν παρουσιάσει μέλη του κόμματος της καγκελαρίου κατά των προτάσεων του Σουλτς για την ΕΕ δείχνει πως εν όψει του Μαρτίου δύσκολα θα μπορούσε να προκύψει ένα πλαίσιο που να αφήνει ικανοποιημένους τόσο τη γερμανική όσο και τη γαλλική πλευρά. Γεγονός που δείχνει ότι στους επόμενους μήνες θα υπάρχουν έντονες ζυμώσεις στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βερολίνου - Παρισιού μέχρι το Μάρτιο.

Τέλος, σημειώνεται πως την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε για μια ακόμα φορά πως η ΕΕ δεν επηρεάζεται από την ακυβερνησία στη Γερμανία. «Δεν πιστεύω πως το γερμανικό ζήτημα θα αποδυναμώσει την ενότητα της ΕΕ, ακόμα και σε περίπτωση που χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες για το σχηματισμό κυβέρνησης» είπε ο Γιούνκερ για να προσθέσει στα παραπάνω ότι δεν εννοεί σε καμία περίπτωση πως το Βερολίνο θα έπρεπε να καθυστερήσει για ένα ακόμα χρόνο το σχηματισμό κυβέρνησης.

Αν σου άρεσε κάνε