synodos-korifis-prosfygiko

Χάσμα κι «οργή» στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 15/12/17, 08:44
Αδιέξοδο και συγκρούσεις... «έβγαλαν» οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα της διαχείρισης της ιστορικής μεταναστευτικής κρίσης, που πλήττει την Ευρώπη και μάλιστα σε μία πολύ δύσκολη πολιτική συγκυρία.

Σημειώνεται πως οι αποφάσεις για μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ως προς το προσφυγικό αναμένεται να ληφθούν τον Ιούνιο του 2018, ωστόσο έως τότε το «μπαρούτι» από τις χώρες που υψώνουν τείχη για τη μετεγκατάσταση προσφύγων θα εξακολουθεί να ανάβει τα «αίματα» στην περιοχή, ειδικά μετά τη «βόμβα» του Ντόναλντ Τουσκ για κατάργηση των ποσοστώσεων.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η Γερμανία και άλλες χώρες αντιμετώπισαν με οργή την άρνηση ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ουγγαρία, να υποδεχθούν πρόσφυγες βάσει των ποσοστώσεων που είχαν αποφασιστεί.

«Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε εδώ. Οι απόψεις δεν έχουν αλλάξει» αναγνώρισε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, έπειτα από πολύωρες συνομιλίες στο δείπνο των ηγετών. Όμως «είναι σαφές ότι έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ως τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς» πρόσθεσε η ίδια.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν καταλήξει σε μια κοινή γραμμή για την πολιτική όσον αφορά τους πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια. Μένει να αποδειχθεί ποιες μεταρρυθμίσεις θα καταστούν εφαρμόσιμες, έως τα μέσα του 2018.

Πάνω απ' όλα, μένει να διευκρινιστεί το πώς, σε περίπτωση νέας κρίσης προσφύγων, θα ανακουφιστούν τα κράτη που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χώρες όπως η Γερμανία τάσσονται υπέρ της ανακατανομής, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης υποδοχής, τουλάχιστον σε περίπτωση μεγάλων ροών προσφύγων και μεταναστών. Ωστόσο, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία απορρίπτουν κάθε είδους καταναγκασμό.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι διαπιστώθηκε πρόοδος όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, κυρίως μέσω του Συμφώνου για τους Πρόσφυγες με την Τουρκία και της συνεργασίας με τη Λιβύη. Ωστόσο, πρόσθεσε πως χρειάζεται να υπενθυμιστεί η «διάσταση της αλληλεγγύης». «Και εδώ έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε» πρόσθεσε.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εμφανίστηκε εξοργισμένος για την προσπάθεια χωρών της Ανατολικής Ευρώπης να παρακάμψουν την πλειοψηφία της ΕΕ. «Αν επιτραπεί αυτό, η ΕΕ θα γίνει ένα κατάστημα όπου ο καθένας αγοράζει αυτό που του ταιριάζει» είπε. Η κριτική του είχε στόχο κυρίως τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν: «Αυτό που κάνει ο Όρμπαν εδώ είναι ντροπή» συμπλήρωσε.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε: «Δεν υπάρχει κοινή προσέγγιση - για να το θέσω ευγενικά» και προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου να η Ένωση να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα φιάσκο αν αποτύχει η ευρωπαϊκή λύση για την υποδοχή των προσφύγων.

Η συζήτηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ήταν «ειλικρινής, ανοιχτή, μερικές φορές δύσκολη αλλά εποικοδομητική» σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. Η συζήτηση πλέον θα μεταφερθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Συμφωνία για τη Ρωσία

Σε αυτό που συμφωνήσαν οι ηγέτες της ΕΕ ήταν η παράταση των κυρώσεων από τις Βρυξέλλες προς τη Ρωσία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ.

Οι κυρώσεις είχαν επιβληθεί μετά την - παράνομη - προσάρτηση από μέρους της Ρωσίας της χερσονήσου της Κριμαίας, η οποία ανήκει ως αυτόνομη δημοκρατία στην Ουκρανία, αλλά και ως αντίδραση στη βοήθεια την οποία παρέχει η Μόσχα στους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες που δραστηριοποιούνται στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Η απόφαση, σύμφωνα με τον κ. Τουσκ, ελήφθη ομόφωνα από τους 28 αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων.

(Πηγή: ΑΜΠΕ)

Αν σου άρεσε κάνε