brexit-europaiki-enosi-diapragmateyseis-emporio

Η συμφωνία με την ΕΕ δείχνει το «βουνό» που έχει να περάσει η Βρετανία

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 11/12/17, 06:50
Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου - Βρυξελλών αναμένεται να φανεί πολύ απλός μπροστά στα όσα έχουμε να δούμε τους επόμενους μήνες.

Μετά από τη συμφωνία που ανακοινώθηκε την Παρασκευή για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων για το Brexit, μέσα στο Σαββατοκύριακο καταλάγιασε το πανηγυρικό κλίμα για το πόσο καλά κύλησαν οι συζητήσεις μεταξύ της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και αυτό γιατί οι τελευταίοι 9 μήνες που χρειάστηκαν για να επιτευχθεί συμφωνία ήταν το εύκολο κομμάτι των διαπραγματεύσεων μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχαιρετήσει οριστικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επόμενοι μήνες και εκτός απροόπτου το σύνολο του 2018 αναμένεται να εξελιχθούν σε ένα μπρα-ντε-φερ που η Βρετανία έχει πολύ μικρές πιθανότητες να υπερισχύσει.

Ήδη, από την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, κατέστησε σαφές πως θα κινηθεί η Ένωση για το Brexit στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, που μένει να εγκριθεί από τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης, η Βρετανία θα απολέσει κάθε δικαίωμα να συναποφασίζει στις επιλογές των Βρυξελλών, αλλά θα είναι υποχρεωμένη να συνεχίζει να πληρώνει το μερίδιο της στον προϋπολογισμό της Ένωσης (μέχρι και το 2020) και να ακολουθεί όλες της ενωσιακές πολιτικές, τους κανονισμούς της ΕΕ, ακόμα και τις νέες πολιτικές που θα υιοθετούνται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Λονδίνου.

Οι Βρυξέλλες ξεκαθάρισαν πως οποιαδήποτε αθέτηση των παραπάνω όρων θα αποτελέσει λόγο για οριστική κατάρρευση της συμφωνίας και θα μπορούσε να «σπρώξει» την Τερέζα Μέι και τη χώρα της στο γκρεμό, μένοντας χωρίς συμφωνία για το Brexit.

Καθώς η ΕΕ θα έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις, θα απαγορεύεται στο Λονδίνο να συμμετέχει στο κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ με τρίτες χώρες, θα αναγκαστεί να δεχτεί την εξωτερική πολιτική που θα διαμορφώνουν οι Βρυξέλλες και να συμμετέχει στην αστυνόμευση των συνόρων μιας Ένωσης, της οποίας δε θέλει να είναι μέρος.

Ενδεικτική της σκληρής τάσης που α έχει η ΕΕ απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η αναφορά ανώτερου αξιωματούχου μετά τη συμφωνία της Παρασκευής. «Τα δεδομένα θα συνεχίσουν να είναι ίδια όπως σήμερα, μόνο που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει πια θέση στο (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο, δεν έχει ευρωβουλευτές κτλ, κτλ». Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε πως οι όροι μπορεί να φέρονται δρακόντειοι, αλλά είναι απαραίτητοι προκειμένου να ολοκληρωθεί το Brexit.

Σημειώνεται με βάση της συμφωνίας της Παρασκευής, δεν έχουν ακόμα οριστεί τα βασικά σημεία - «ορόσημα» για το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων, γεγονός που αφήνει τα πάντα ανοιχτά για το πως και πότε θα συμφωνηθεί το πλαίσιο που θα περιγράφει το μέλλον των εμπορικών σχέσεων Λονδίνου - Βρυξελλών, ζήτημα που από την αρχή του Brexit παραδέχονταν όλες οι πλευρές πως θα είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την οριστικοποίηση του Brexit.

Στο κείμενο που συμφωνήθηκε για τη συμφωνία στο πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων αναφέρεται πως «καθώς μια συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις θα ολοκληρωθεί και θα επικυρωθεί από τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποτελεί μια τρίτη χώρα, η Ένωση θα είναι έτοιμη για προκαταρκτικές συζητήσεις αναφορικά με το πλαίσιο των εμπορικών σχέσεων». Ωστόσο, με δεδομένη την ένταση με την οποία η κυβέρνηση ζητά την αποχώρηση από την κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση, η ΕΕ προειδοποιεί πως θα επαναυπολογίσει τη θέση της σε «ότι έχει κάνει με τις εμπορικές συμφωνίες και την οικονομική συνεργασία ώστε να διασφαλιστεί μια ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων» και να «αποφευχθεί η διατάραξη των υπαρχουσών σχέσεων με άλλες τρίτες χώρες».

Άρα, με βάση τους τόνους που χρησιμοποιεί από τώρα η ΕΕ, τα δυσκολότερα για την Τερέζα Μέι είναι μπροστά....

Αν σου άρεσε κάνε