«Θολό» το πολιτικό τοπίο στη Γερμανία
«Εάν δεν καταλήξουμε με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), τότε θα κυβερνήσουμε μόνοι. Νέες εκλογές θα ήταν το χειρότερο (σενάριο). Δεν μπορούμε να εμφανιστούμε στους πολίτες και να τους πούμε ότι η εκλογή σας δεν μας αρέσει, ξαναψηφίστε.
Δεν αναμένω επίσης τελείως διαφορετικά αποτελέσματα από νέες εκλογές», είπε ο Γενς Σπαν, μέλος του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU) και υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild.
«Η κυβέρνηση μειοψηφίας μπορεί να είναι κάτι το εντελώς νέο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κάτι κακό. Η Α. Μέρκελ θα μπορούσε να κυβερνήσει με επιτυχία και με κυβέρνηση μειοψηφίας με την εμπειρία που διαθέτει. Σε τελευταία ανάλυση είναι θέμα εναλλακτικών. Εάν ο νέος μεγάλος συνασπισμός θέσει τα λάθος θέματα, τότε σε τέσσερα χρόνια Χριστανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες δεν θα διαθέτουν πλέον πλειιοψηφία. Σήμερα είναι ήδη μόνον 52%», τόνισε ο κ. Σπαν στην γερμανική εφημερίδα.
Από την άλλη, το SPD δηλώνει εκλογική ετοιμότητα.
«Οι νέες εκλογές είναι ένα ενδεχόμενο πάνω στο τραπέζι. Γι αυτό και ως γενικός γραμματέας θα ξεκινήσω αμέσως να προετοιμάζω ένα πιθανό προεκλογικό αγώνα», είπε ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόματος της Γερμανίας (SPD) Λαρς Κλίνγκμπαϊλ σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild.
«Θέλουμε να επενδύσουμε εκατομμύρια στη εκπαίδευση. Θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη. Θέλουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση στους τομείς της υγείας και της περίθαλψης. Μόνον εάν η καγκελάριος Μέρκελ στείλει το μήνυμα ότι θα μετακινηθεί σε αυτούς τους τομείς, θα έχουν νόημα οι περαιτέρω συνομιλίες. Η κ. Μέρκελ θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει για το περιεχόμενο αυτό», συμπλήρωσε ο κ. Κλίνγκμπάιλ , διατυπώνοντας έτσι ορισμένους όρους-προϋπόθεση για τις συνομιλίες σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού (GroKo).
Ο γ.γ. του SPD είπε επίσης ότι ο τελευταίος μεγάλος συνασπισμός «παρέλυσε εντελώς την Γερμανία. Τα κοινά σημεία εξαντλήθηκαν και υπήρξαν σαφείς κλονισμοί της εμπιιστοσύνης», ανέφερε δε ως παραδείγματα την επιστροφή από τη μερική στην πλήρη εργασία και τη σύνταξη αλληλεγγύης.
«Αυτά τα σημαντικά θέματα η Μέρκελ τα εμπόδισε, παρά τις συμφωνίες. Γι αυτό και πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Ενα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα ήταν για παράδειγμα η ψήφιση από το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Χριστιανοκοινωνικό (CSU) Κόμμα του νόμου για το δικαίωμα επιστροφής από την μερική στην πλήρη απασχόληση τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε ο κ. Κλίνγκμπάιλ στην γερμανική εφημερίδα.