BELGIUM-BRITAIN-EU-BREXIT-POLITICS

Κανείς δεν (φαίνεται να) ξέρει το τι ακριβώς γίνεται για το Brexit

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 05/12/17, 06:45
Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Το θέμα με τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας φαίνεται πως αποτέλεσε το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις Γιούνκερ - Μέι στις Βρυξέλλες, που έδωσαν νέο ραντεβού μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας προκειμένου να επανέλθουν στις συζητήσεις.

Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις της βρετανικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να υπάρξει μια συνεννόηση για το Brexit και να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις ώστε να Λονδίνο και Βρυξέλλες να περάσουν στην επόμενη φάση διαπραγμάτευσης ξεκίνησαν με ιδιαίτερα αυξημένες προσδοκίες.

Από το πρωί της Δευτέρες ολοένα και περισσότερες αναφορές των διεθνών media έκαναν λόγο για επίτευξη συμφωνίας στα τρία μεγαλύτερα προβλήματα που είχαν αφήσει ανοιχτά οι δύο πλευρές:


  • Το θέμα των οικονομικών αποζημιώσεων που θα κληθεί το Λονδίνο να καταβάλει προς την ΕΕ

  • Το θέμα των δικαιωμάτων που θα έχουν οι πολίτες της ΕΕ εντός Βρετανίας μετά από την ολοκλήρωση του Brexit.

  • Η συμφωνία με βάση την οποία στηνΙρλανδία θα εφαρμόζονται διαφορετικές ρυθμίσεις σε σχέση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.


Και καθώς όλα έδειχναν πως όδευαν αισίως σε μια προκαταρκτική συμφωνία, η οποία θα «έκλεινε» στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 14 Δεκεμβρίου, ήρθε το «άκυρο», μετά από τις εντονότατες αντιδράσεις που προκλήθηκαν στη Βρετανία από το δεξιό προτεσταντικό Δημοκρατικό Ενωτικό Μέτωπο (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η επικεφαλής του DUP , που στηρίζει έμμεσα την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι μετά από τις εκλογές του Ιουνίου, Αρλίν Φόστερ ξεκαθάρισε προς την Βρετανίδα πρωθυπουργό και ηγέτιδας των Τόρις ότι έχει σοβαρότατες ανησυχίες για τις υποχωρήσεις του Λονδίνου στις απαιτήσεις της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Μια τέτοια συμφωνία, η οποία ουσιαστικά θα έφερνε τη Βόρεια Ιρλανδία εγγύτερα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο ανήκει, δεν θα υπερψηφιστεί από το DUP, ξεκαθάρισε η Φόστερ.

Πέρα από το DUP, η Μέι βρέθηκε αντιμέτωπη και με τη πρωθυπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζεον, που δήλωσε πως σε περίπτωση που η Ιρλανδία εξαιρούνταν από το τις διατάξεις που ισχύουν για το Brexit στο σύνολο των περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείο, τότε και το Εδιμβούργο θα έπρεπε να εξαιρεθεί από αυτές. Σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την Σκωτζέζα πολιτικό προς την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το ΗΒ.

Πέρα από τη Σκωτία, η χθεσινή μέρα συνοδεύτηκε και από σειρά εσωκομματικών «καρφιών» κατά της Μέι, με αρκετά στελέχη των Τόρις να ψέγουν την πρωθυπουργό για μεγάλη υποχώρηση έναντι των αιτημάτων που έθεσε η ΕΕ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν εκ νέου ομιλίες μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις και να υπάρξει ένα πλαίσιο συμφωνίας εν όψει της 14ης Δεκεμβρίου στο οποίο θα συμφωνήσουν οι ηγέτες όλων των χωρών της ΕΕ, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του 2017.

Όμως, ο χρόνος, λιγοστεύει. Λονδίνο και Βρυξέλλες έχουν ουσιαστικά κάτι παραπάνω από μια μέρα για να συμφωνήσουν καθώς αύριο, Τετάρτη, συνεδριάζει το Κολέγιο των Επιτρόπων που θα πρέπει να εγκρίνει το κείμενο με το οποίο θα προσέλθει η ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.

Μετά τη συνάντηση που είχε με την Μέι στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ είπε ότι ήταν έτοιμος να παρουσιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές αυτής της μελλοντικής σχέσης, αλλά τον εμπόδισε η απουσία συμφωνίας για τους όρους του Brexit.

Η ΕΕ δεν επιθυμεί να αρχίσει συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση πριν επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν τεθεί κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων.

«Συναντήθηκα με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Ήμουν έτοιμος να παρουσιάσω το προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών αύριο (...) Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησαν περισσότερο χρόνο. Τώρα τα περιθώρια στενεύουν αλλά μια συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο παραμένει ακόμη εφικτή», ανέφερε ο Πολωνός αξιωματούχος σε μήνυμά του στο Twitter.


Αν σου άρεσε κάνε