Γερμανία: Στο ίδιο τραπέζι Μέρκελ και Σουλτς για τερματισμό της κρίσης
Με «αέρα» από το γεγονός πως το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών(SPD) της Γερμανίας έχει «μαλακώσει» τη στάση του για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) της Άγκελα Μέρκελ συνεχίζεται να κυλά η επικαιρότητα της Παρασκευής για την πολιτική κρίση της χώρας.
Μετά από την αλλαγή στάση του SPD (υπενθυμίζεται πως αρχικά, όταν κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών κομμάτων για την κυβέρνηση «Τζαμάικα», ο Σουλτς είχε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να μετάσχει σε διαπραγματεύσεις με το CDU), οι κινήσεις στη γερμανική πρωτεύουσα συνεχίζονται προκειμένου να τεθεί τέλος στο καθεστώς ακυβερνησίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα επιδιώξει κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας να «καθίσει» στο ίδιο τράπεζα την Μέρκελ και τον Σουλτς ώστε να εργαστούν για μια λύση, ακόμα και εάν αυτό εξακολουθεί να είναι αβέβαιο.
Όπως μεταδίδει η Bild, η συνάντηση θα γίνει με την παρουσία των Σταϊνμάιερ, Μέρκελ, Σουλτς και με τον επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, με στόχο τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων προκειμένου να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας.
Υπενθυμίζεται πως μετά από τη πολύωρη συνεδρίαση της ηγεσίας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) το βράδυ της Πέμπτης, φαίνεται πως κάμφθηκε η αντίρρηση Σουλτς, για να συμπράξει με την Μέρκελ, τουλάχιστον σε επίπεδο συζητήσεων.
«Το SPD είναι πεπεισμένο ότι πρέπει να συνομιλήσουμε, το SPD δεν θα μείνει αποκλείσει τη συζήτηση», δήλωσε τη νύκτα ο γενικός γραμματέας Χουμπέρτους Χάιλ, έπειτα από οκτάωρη συνεδρίαση υπό τον Σουλτς.
Απαντώντας στα δημοσιεύματα που είχαν κυκλοφορήσει χθες, Πέμπτη, περί παραίτησης του Σουλτς από την προεδρία (είτε μέσω πρωτοβουλίας του ίδιου, είτε λόγω πιέσεων από άλλα στελέχη του SPD), ο Χάιλ απάντησε πως ποτέ δενβ τέθηκε τέτοιο ενδεχόμενο.
Το στέλεχος του SPD ανέφερε ακόμα πως το κόμμα του θα ήταν φιλικά διακείμενο προς μια κυβέρνησης μειοψηφίας υπό την Μέρκελ, σενάριο που έχει αποκλείσει η ίδια η καγκελάριος για να μην αναγκασθεί να αναζητεί πλειοψηφία για τη λήψη κάθε μίας απόφασης.