Μέρκελ: Καλύτερα εκλογές, παρά κυβέρνηση μειοψηφίας
«Η άποψη μου είναι πως οι νέες εκλογές είναι το καλύτερο μονοπάτι» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters η κα. Μέρκελ στο τηλεοπτικό κανάλι ARD, δήλωση που είναι σε αντίθεση με αυτήν του γερμανού προέδρου, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Όπως επεσήμανε η Μέρκελ, στα σχέδια της δεν περιλαμβάνεται το να είναι καγκελάριος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Νωρίτερα, ο Στάινμαγερ ζήτησε από τα κόμματα να μην επιστρέψουν την εντολή στους ψηφοφόρους, λέγοντας πως πρέπει να επανεξετάσουν τη βούλησή τους να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Όλα τα κόμματα που εκλέχτηκαν στο γερμανικό κοινοβούλιο έχουν υποχρέωση να εξυπηρετήσουν το κοινό συμφέρον και τη χώρα, υπογράμμισε. Ο ίδιος τόνισε πως θα έχει συνομιλίες με όλους τους ηγέτες των κομμάτων που συμμετείχαν στις διερευνητικές επαφές, καθώς και άλλων κομμάτων, ενώ θα συναντηθεί και με εκπροσώπους γερμανικών θεσμών.
Μεγάλο «αγκάθι» το προσφυγικό
Η εμπλοκή για τον σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα» αποδίδεται κυρίως στους Φιλελεύθερους (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος αποχώρησε τα ξημερώματα της Δευτέρας από τις μαραθώνιες συνομιλίες.
«Δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος, αντιθέτως είχαμε οπισθοδρομήσεις, διότι αμφισβητήθηκαν συγκεκριμένοι συμβιβασμοί», είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους. «Είναι καλύτερα να μην κυβερνήσουμε από το να κυβερνήσουμε με λάθος τρόπο. Αντίο!».
Τα τέσσερα κόμματα πάσχιζαν επί τέσσερις ολόκληρες εβδομάδες και πλέον να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε ζητήματα όπως το προσφυγικό, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι δημόσιες δαπάνες, η φορολογία. Ένα από τα μείζονα ζητήματα που προκαλούσαν τριβές ήταν η απαίτηση της CSU να τεθεί όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο, που υποδέχεται η Γερμανία κάθε χρόνο, στην οποία εναντιώνονταν οι Πράσινοι.
Ο Λίντνερ δήλωσε ότι πέρα από τις ενστάσεις ως προς τα μείζονα ζητήματα, τα κόμματα δεν μπόρεσαν να οικοδομήσουν επαρκή αμοιβαία εμπιστοσύνη, κάτι που εκείνος θεωρούσε προϋπόθεση, ώστε η επόμενη κυβέρνηση να παραμείνει σταθερή καθ’ όλη την τετραετή κοινοβουλευτική περίοδο.
Αναμφίβολα, το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία προκαλεί «αλυσιδωτές» ανησυχίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μία από τις αυτές αφορά το «διαζύγιο» της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ αδειάζει η κλεψύδρα σε σχέση με το χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί προς την Τερέζα Μέι για την επίτευξη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες ως προς το λογαριασμό του Brexit μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ερχόμενου Δεκεμβρίου.
Εκλογές θέλει και ο Σουλτς
Υπενθυμίζεται πως λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς τάχθηκε υπέρ της προσφυγής σε πρόωρες κάλπες, δηλώνοντας ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να είναι σε θέση να επανεκτιμήσουν τα τελευταία δεδομένα και ότι «δεν πρέπει να φοβόμαστε τις εκλογές».
Ακόμα, συμπλήρωσε πως το SPD δεν φοβάται νέες εκλογές και ότι δεν πρόκειται να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις για νέο κυβερνητικό συνασπισμό με την Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση (CDU) της κ. Μέρκελ και την Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU) του Χορτστ Ζεεχόφερ, με τις οποίες συγκυβερνά από το 2013.
Ο Σουλτς πρόσθεσε ότι θα είναι και το Δεκέμβριο πρόεδρος του κόμματος, αλλά πρόσθεσε πως θα ανακοινώσει αργότερα αν θα είναι ξανά υποψήφιος για την καγκελαρία.
Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών σημείωσε πως θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Όπως επισήμανε, η Άγκελα Μέρκελ δεν έχει επικοινωνήσει ακόμα μαζί του