Τι γίνεται στη Γερμανία μετά από την κατάρρευση της «Τζαμάικα»
Άγνωστο παραμένει το τι ακριβώς θα προκύψει στη Γερμανία μετά από την κατάρρευση της «Τζαμάικα», έπειτα και από το τέλος των διαπραγματεύσεων στις συζητήσεις των τριών κομμάτων (CDU-CSU της Άγκελα Μέρκελ, FDP του Κρίστιαν Λίντνερ και των Πράσινων), με το «μπαλάκι» να περνά από σήμερα στον πρόεδρο της χώρας, Φρανγκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Ο Γερμανός πρόεδρος θα μπορούσε να συγκαλέσει το γερμανικό κοινοβούλιο και να προτείνει το διορισμό της Μέρκελ στη θέση της καγκελαρίου, καθώς το κόμμα της έχει τις περισσότερες έδρες στην Μπούντεσταγκ. Σε αυτή την περίπτωση, η Μπούντεσταγκ θα ψηφίσει την Μέρκελ ως επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας, με την συντηριτική ηγέτη να αναγκάζεται να αναζητήσει συνεργάτη, ενδεχόμενο που δε φαίνεται να μακροημερεύει, καθώς η καγκελάριος θα πρέπει να αναζητά συνεχώς συνεργασίες με όλα τα κόμματα, τη στιγμή που μόνο οι Πράσινοι έχουν αφήσει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το CDU-CSU.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο Σταϊνμάιερ θα μπορούσε να προχωρήσει στη διάλυση του γερμανικού κοινοβουλίου και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, που θα διεξαχθούν εντός δύο μηνών, όπως προβλέπει το γερμανικό σύνταγμα.
Σημειώνεται πως η Μέρκελ θα έχει επικοινωνία με τον Γερμανό πρόεδρο αργότερα σήμερα το πρωί, από την οποία αναμένεται να προκύψουν νεότερα για τις επόμενες κινήσεις της καγκελαρίου.
Αργότερα, στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας ο Σταϊνμάιερ θα προχωρήσει σε δήλωση - διάγγελμα για τις τελευταίες εξελίξεις.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς -με το οποίο η Μέρκελ συγκυβερνούσε από το 2013- ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συμπράξει σε διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης με το CDU.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ ανέφερε ότι η αποτυχία των διερευνητικών «δεν αλλάζει την κατάσταση για το SPD». Όπως έγραψε, «το αποτέλεσμα των εκλογών για το SPD δεν άλλαξε με τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις διάρκειας εβδομάδων και με τις δηλώσεις των άλλων κομμάτων».
Το ιστορικό της αποτυχίας
Η μη συμφωνία για την «Τζαμάικα» αποδίδεται κυρίως στους Φιλελεύθερους (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ, που αποχώρησε τα ξημερώματα της Δευτέρας από τις διαπραγματεύσεις. Χθες «δε σημειώθηκε καμία πρόοδος, αντιθέτως είχαμε οπισθοδρομήσεις, διότι αμφισβητήθηκαν συγκεκριμένοι συμβιβασμοί», είπε ο Λίντνερ στους δημοσιογράφους. «Είναι καλύτερα να μην κυβερνήσουμε από το να κυβερνήσουμε με λάθος τρόπο. Αντίο!».
Τα τέσσερα κόμματα πάσχιζαν επί τέσσερις εβδομάδες και πλέον να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε ζητήματα όπως το προσφυγικό, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι δημόσιες δαπάνες, η φορολογία. Ένα από τα μείζονα ζητήματα που προκαλούσαν τριβές ήταν η απαίτηση της CSU να τεθεί όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που υποδέχεται η Γερμανία κάθε χρόνο, στην οποία εναντιώνονταν οι Πράσινοι.
Ο Λίντνερ δήλωσε ότι πέρα από τα μείζονα ζητήματα στα οποία υπήρχαν διαφωνίες, τα κόμματα δεν μπόρεσαν να οικοδομήσουν επαρκή αμοιβαία εμπιστοσύνη, κάτι που θεωρούσε προϋπόθεση ώστε η επόμενη κυβέρνηση να παραμείνει σταθερή καθ’ όλη την τετραετή κοινοβουλευτική περίοδο.