Πολιτική κρίση στη Γερμανία μετά από την κατάρρευση της «Τζαμάικα»
Πονοκέφαλο για την Άγκελα Μέρκελ αποτελεί το χθεσινό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα» (με τους Χριστιανοδημοκράτες -CDU-, τους Φιλελεύθερους -FDP- και τους Πράσινους) στη Γερμανία, με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και πυλώνα σταθερότητας για το ευρώ να βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο σενάρια που δεν έχουν ξαναγίνει στη Γερμανία μετά από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ειδικότερα, η καγκελάριος Μέρκελ καλείται να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας (του CDU-CSU με τους Πράσινους) ή να προχωρήσει σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Με βάση αυτά τα δύο ενδεχόμενα, η κ. Μέρκελ θα έχει σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις που θα συνοδεύσουν την επόμενη μέρα.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς -με το οποίο η Μέρκελ συγκυβερνούσε από το 2013- ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συμπράξει σε διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης με το CDU.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ ανέφερε ότι η αποτυχία των διερευνητικών «δεν αλλάζει την κατάσταση για το SPD». Όπως έγραψε, «το αποτέλεσμα των εκλογών για το SPD δεν άλλαξε με τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις διάρκειας εβδομάδων και με τις δηλώσεις των άλλων κομμάτων».
Το ιστορικό της αποτυχίας
Η μη συμφωνία για την «Τζαμάικα» αποδίδεται κυρίως στους Φιλελεύθερους (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ, που αποχώρησε τα ξημερώματα της Δευτέρας από τις διαπραγματεύσεις. Χθες «δε σημειώθηκε καμία πρόοδος, αντιθέτως είχαμε οπισθοδρομήσεις, διότι αμφισβητήθηκαν συγκεκριμένοι συμβιβασμοί», είπε ο Λίντνερ στους δημοσιογράφους. «Είναι καλύτερα να μην κυβερνήσουμε από το να κυβερνήσουμε με λάθος τρόπο. Αντίο!».
Τα τέσσερα κόμματα πάσχιζαν επί τέσσερις εβδομάδες και πλέον να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε ζητήματα όπως το προσφυγικό, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι δημόσιες δαπάνες, η φορολογία. Ένα από τα μείζονα ζητήματα που προκαλούσαν τριβές ήταν η απαίτηση της CSU να τεθεί όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που υποδέχεται η Γερμανία κάθε χρόνο, στην οποία εναντιώνονταν οι Πράσινοι.
Ο Λίντνερ δήλωσε ότι πέρα από τα μείζονα ζητήματα στα οποία υπήρχαν διαφωνίες, τα κόμματα δεν μπόρεσαν να οικοδομήσουν επαρκή αμοιβαία εμπιστοσύνη, κάτι που θεωρούσε προϋπόθεση ώστε η επόμενη κυβέρνηση να παραμείνει σταθερή καθ' όλη την τετραετή κοινοβουλευτική περίοδο.