metanastes

Κομισιόν: Πάνω από 25.700 πρόσφυγες έχουν επανεγκατασταθεί στην Ευρώπη

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 15/11/17, 20:47
Περισσότερα από 25.700 άτομα έχουν επανεγκατασταθεί από τον Ιούλιο του 2015 που εγκρίθηκε το πρόγραμμα επανεγκατάστασης της ΕΕ, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Μεταναστευτικό, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής, έπειτα από δύο χρόνια και ενώ απομένει ακόμα να μετεγκατασταθούν μόνο περίπου 750 άτομα στην Ελλάδα και 3.100 στην Ιταλία, το πρόγραμμα της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση φτάνει με επιτυχία στο τέλος του.

Η έκθεση υπενθυμίζει ότι η Επιτροπή δρομολόγησε νέο πρόγραμμα για την επανεγκατάσταση τουλάχιστον 50.000 από τους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες, ιδίως κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου, έως τον Οκτώβριο του 2019. Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί περισσότερες από 34.400 δεσμεύσεις από 16 κράτη-μέλη. «Έχοντας λάβει μέχρι σήμερα περισσότερες από 34.400 νέες δεσμεύσεις για επανεγκατάσταση, εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ισχυρή δέσμευση των κρατών-μελών να μειώσουν τις παράτυπες και επικίνδυνες διαδρομές και να ενισχύσουν τις ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη με τις χώρες υποδοχής εκτός της Ε.Ε.», ανέφερε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση προσφύγων, πάνω από 31.500 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι σήμερα. Σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους, πλην της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, εναντίον των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες επί παραβάσει, που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να παρέχουν επαρκείς πόρους, ώστε να εξασφαλιστεί η πραγματοποίηση αποτελεσματικών επιστροφών στην Τουρκία, και να υλοποιηθεί αυτό το βασικό στοιχείο της δήλωσης. Σημειώνεται ότι από τον Μάρτιο του 2016 έως σήμερα, πραγματοποιήθηκαν μόνο 1.969 επιστροφές.

Όσον αφορά την επανεγκατάσταση, η Επιτροπή τονίζει ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να αναλαμβάνουν δεσμεύσεις, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για τουλάχιστον 50.000 θέσεις, προκειμένου να αρχίσει ο σχεδιασμός συγκεκριμένων διαδικασιών επανεγκατάστασης - μεταξύ άλλων η στήριξη του μηχανισμού αναγκαστικής εκκένωσης από τη Λιβύη σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) - και να εγκρίνουν τις τυποποιημένες επιχειρησιακές διαδικασίες, για το εθελοντικό πρόγραμμα εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους, που οριστικοποιήθηκαν από την Επιτροπή και την Τουρκία.

Εξάλλου, η Επιτροπή διαπιστώνει πρόοδο στις επιστροφές προς το Μπαγκλαντές, μετά τη συμφωνία του περασμένου Σεπτεμβρίου. Αναφέρεται επίσης, ότι η συνεργασία με την Ακτή του Ελεφαντοστού, τη Σενεγάλη και το Μαλί θα ενισχυθεί, και οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τη Νιγηρία και την Τυνησία σχετικά με την επανεισδοχή, θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η έκθεση τονίζει ότι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα προταθούν νέα επιχειρησιακά μέτρα, που θα χρησιμεύσουν ως σημείο επαφής για την επιστροφή σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη στις επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

Αν σου άρεσε κάνε