Πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε: Στους δρόμους ο στρατός
Ο στρατός έλαβε θέσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας Χαράρε στη διάρκεια μιας επιχείρησης που έχει στόχο, σύμφωνα με τον ίδιο, να εκδιώξει «τους εγκληματίες» από το περιβάλλον του Μουγκάμπε.
Τεθωρακισμένα έχουν κλείσει την πρόσβαση στο κοινοβούλιο, την έδρα του κυβερνώντος κόμματος Zanu-PF και των γραφείων, όπου πραγματοποιούνται τα υπουργικά συμβούλια, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.
Τέσσερις ώρες νωρίτερα ένας ανώτερος αξιωματικός του στρατού ανακοίνωσε στη δημόσια τηλεόραση ότι ο στρατός της Ζιμπάμπουε επενέβη εναντίον των «εγκληματιών» στο περιβάλλον του Μουγκάμπε, όμως αρνήθηκε ότι πρόκειται για πραξικόπημα.
Η επέμβαση του στρατού ακολουθεί την άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση μεταξύ του Μουγκάμπε και του επικεφαλής του στρατού, του στρατηγού Κονσταντίνο Τσιουένγκα, με αφορμή την αποπομπή του αντιπροέδρου από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα ZANU-PF εν μέσω των «εκκαθαρίσεων» στις τάξεις του.
Την περασμένη εβδομάδα καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά του ο αντιπρόεδρος Έμερσον Μνανγκάγκουα, 75 ετών, και εγκατέλειψε τη χώρα.
«Δεν βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης», είπε ο στρατηγός Σιμπουσίσο Μόγιο διαβάζοντας το ανακοινωθέν που είχε ετοιμάσει.
«Διαβεβαιώνουμε το έθνος ότι τόσο η αυτού εξοχότης ο πρόεδρος (...) όσο και τα μέλη της οικογένειάς του είναι σώοι και αβλαβείς και η ασφάλειά τους είναι εξασφαλισμένη», πρόσθεσε.
«Στοχοθετούμε μόνο τους εγκληματίες που τον περιστοιχίζουν», τόνισε ο Μόγιο, ενώ εξήγησε ότι «μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή μας, αναμένουμε ότι η κατάσταση θα επιστρέψει στην ομαλότητα».
Ανταλλαγές πυρών ακούγονταν τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη κοντά στην ιδιωτική κατοικία του Μουγκάμπε στη Χαράρε, όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.
«Λίγο μετά τις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ακούγαμε περίπου 30 με 40 πυροβολισμούς επί τρία ή τέσσερα λεπτά από το σπίτι του», εξήγησε.
Προς το παρόν καμία επιβεβαιωμένη πληροφορία δεν υπάρχει για την κατάσταση του προέδρου.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ζιμπάμπουε συνέστησε στους πολίτες της να παραμείνουν στα σπίτια τους «προφυλαγμένοι» εξαιτίας «της πολιτικής αβεβαιότητας».
Έπειτα από πολλές ημέρες έντασης η επιχείρηση του στρατού, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν πυλώνας της κυβέρνησης, αποτελεί πρόκληση για τον 93χρονο Μουγκάμπε, τον πιο γηραιό εν ενεργεία ηγέτη στον κόσμο.
Τη Δευτέρα ο επικεφαλής του στρατού της χώρας, ο στρατηγός Κονσταντίνο Τσιουένγκα, κατήγγειλε δημοσίως την απόφαση του προέδρου να αποπέμψει τον Μνανγκάγκουα. Ο στρατός ενδέχεται «να επέμβει», αν δεν σταματήσουν «οι διώξεις» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, είχε προειδοποιήσει.
Το κυβερνών κόμμα από την πλευρά του κατηγόρησε τον στρατηγό την Τρίτη «για συμπεριφορά που ισοδυναμεί με προδοσία» και κατήγγειλε την πρόθεσή του «να διαταράξει την εθνική ειρήνη» και «να ενθαρρύνει μια εξέγερση».
Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει επέμβει ο στρατός στην πολιτική ζωή της Ζιμπάμπουε.
Ο Τσιουένγκα και ο Μνανγκάγκουα, που έχουν στενές σχέσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, υπήρξαν σημαντικές προσωπικότητες στη μάχη για την ανεξαρτησία της Ζιμπάμπουε, στο πλευρό του Μουγκάμπε.
«Η σιωπή της κυβέρνησης μετά την ανάπτυξη του στρατού φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος Μουγκάμπε έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης», εκτίμησε ο Ρόμπερτ Μπέσελινγκ, αναλυτής της βρετανικής εταιρείας EXX Africa.
Ο πρώην αντιπρόεδρος Μνανγκάγκουα, 75 ετών, αποπέμφθηκε από τα καθήκοντά του και έφυγε από τη χώρα έπειτα από την αντιπαράθεσή που είχε με την Γκρέις Μουγκάμπε, 52 ετών, που ελέγχει την οργάνωση γυναικών του κυβερνώντος κόμματος.
Ο Μνανγκάγκουα κατηγόρησε τη δεύτερη σύζυγο του προέδρου ότι προσπάθησε να τον δηλητηριάσει, μια κατηγορία που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Γκρέις, η οποία πέτυχε την αποπομπή του, όπως είχε ήδη κάνει πριν από τρία χρόνια για την αντιπρόεδρο Τζόις Μουτζούρου.
Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα εξαιτίας του οργίλου χαρακτήρα της η κυρία Μουγκάμπε μετρά πολλούς εχθρούς στο κυβερνών κόμμα και την κυβέρνηση.